Naleśniki
Pixabay / licencja: CC 0

Najszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składniki

Nie każdego dnia mamy czas, by przygotować tradycyjne, nieco pracochłonne naleśniki. Ale przecież nie chcemy rezygnować z tych pyszności. Błyskawiczny przepis będzie doskonały dla zapracowanych mamy i tych, którzy uwielbiają tworzyć pyszności niedużym kosztem.

Naleśniki to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia. Niestety, zazwyczaj to danie jest zarezerwowane jedynie dla długich, weekendowych poranków, a na co dzień zadowalamy się co najwyżej pospolitymi kanapkami.

Ten stan rzeczy nie musi pozostać bez zmiany. Genialny przepis na naleśniki z 2 składników z miejsca skradnie twoje serce i na stałe zagości w śniadaniowym jadłospisie, nie uwierzysz jakie to proste.

Najszybsze naleśniki na świecie

Tradycyjne naleśniki zdecydowanie zabierają nam nieco czasu. Potrzebujemy do ich wykonania większej ilości składników, a już po ich wymieszaniu należy je odstawić na co najmniej pół godziny.

Mało kto z nas ma luksus o poranku, by móc tyle czasu spędzić w kuchni, bez zaniedbywania innych, porannych obowiązków. Dlatego błyskawiczne naleśniki z dwóch składników są tak genialne. Siła prostoty w najbardziej smakowitym wydaniu.

W którym momencie solić ziemniaki do obiadu?W którym momencie solić ziemniaki do obiadu?Czytaj dalej

Całkiem niedawno pisaliśmy o genialnych sposobach na naleśniki według porad szefów kuchni. Jeśli chcesz osiągnąć mistrzostwo w tej materii, zapraszamy do lektury. Tymczasem przejdźmy do naszego, szybkiego śniadaniowego przepisu.

Przepis na naleśniki z dwóch składników

  • 1 bardzo dojrzały, miękki banan
  • 2 jajka

Banana obieramy ze skórki i kroimy niedbale w plasterki. W miseczce mieszamy banana z jajkiem i blendujemy przez moment na gładką, aksamitną masę.

Na patelni rozgrzewamy nieco oleju, dosłownie kilka kropel. Za pomocą łyżki nakładamy masę naleśnikową na patelnię. Możemy zrobić większe naleśniki bądź kilka mniejszych placuszków, w zależności od preferencji.

Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami: dżemem, cukrem pudrem bądź świeżymi owocami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł