Ukryta funkcja zatyczki od oleju
Olej to jeden z produktów, których w żadnym domu nie może zabraknąć. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości.
Dlatego tym bardziej obsługa butelki od oleju nie powinna mieć przed nami tajemnic. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci uzupełnić kulinarną wiedzę.
Do czego zazwyczaj służy zatyczka?
Każdy z nas chyba przyzna, że nie ma nic gorszego niż rozlany olej. Pozbycie się go to nie lada sztuka, a plamy na powierzchniach utrzymują się w nieskończoność. Dlatego każdy olej ma zabezpieczenie w postaci zatyczki.
Taka zatyczka sprawia, że olej nie rozleje podczas przypadkowego odkręcenia zakrętki. Podobna sytuacja mogłaby mieć miejsce na przykład podczas transportu w samochodzie.
Większość osób myśli, że po przetransportowaniu oleju do domu, funkcje zatyczki się kończą i można ją po prostu wyrzucić. Nie można być bardziej w błędzie. Wyrzucanie zatyczki to poważne niedopatrzenie, ponieważ jej ukryta funkcja to prawdziwa rewolucja.
Ukryta funkcja
Po otworzeniu oleju i zdjęciu zatyczki wystarczy wykonać zaledwie jedną czynność. Oderwaną zakrętkę przekręcamy do góry nogami i ponownie wkładamy w otwór. Na pewno od razu zauważysz, że otwór, z którego wypływa, teraz olej jest o wiele mniejszy.
Taki zabieg pozwala nam na bardziej skuteczne i precyzyjne dawkowanie oleju. Teraz bez żadnego problemy odmierzymy dokładnie taką ilość, jaka jest nam potrzebna. Sprawdzi się to znakomicie podczas smażenia naleśników oraz podawanie lekkich, warzywnych sałatek.
Każdemu z nas zdarzyło się przesadzić z ilością oleju, którą dodajemy do dania, a teraz już to nam nie grozi. Następnym razem koniecznie wypróbujcie ten trick i podzielcie się rezultatem w komentarzu. Pomysł na ten trick pojawił się na kanale Dom Pełen Pomysłów, z którego kadr zdobi ten artykuł.
Jeśli jesteś pasjonatem gotowania i uwielbiasz ciekawostki i tricki, z całą pewnością pokochasz ten artykuł - dowiesz się z niego jak prawidłowo ugotować jeden z najbardziej uwielbianych przez Polaków produkt.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dompelenpomyslow