Sałatka wielkanocna z łososiem. Piękna ozdoba świątecznego stołu
Sałatka wielkanocna z łososiem to pomysł na pyszne, wiosenne danie, idealne na kolację lub zimną płytę. Sałatka jest lekka, świeża, kolorowa, a sos na bazie octu balsamicznego i miodu nadaje jej niezwykły smak. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę wielkanocną z łososiem.
Wędzony łosoś jest rybą, która doskonale nadaje się do sałatek i kanapek. Jest delikatny i bardzo aromatyczny jednocześnie. Mięso z łososia podane ze szpinakiem i świeżymi warzywami w towarzystwie sosu to genialne połączenie.
Sałatka z łososiem jest idealna na Wielkanoc, a także na inne ważne święta, przyjęcia rodzinne, czy zwykłą kolację lub lunch. Danie jest tak smaczne, że można jeść je bez przerwy. J ajka na twardo zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek, a jajka będą wyglądać estetycznie.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajka na twardo i z czym jeszcze je podawać.
Przepis na sałatkę wielkanocną z łososiem
Składniki:
-
150 g łososia wędzonego
-
3 jajka M
-
szpinak baby
-
garść czarnych oliwek
-
10 pomidorków koktajlowych
-
mała cebula czerwona
-
łyżka miodu płynnego
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka octu balsamicznego
-
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę wielkanocną z łososiem?
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój na mniejsze kawałki i ostudź. Rybę pokrój, przełóż do miski, dodaj opakowanie szpinaku, oliwki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do sałatki dodaj również pokrojoną cebulkę i ostudzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/Jelena Vasjunina W małym pojemnik wymieszaj oliwę z miodem i octem balsamicznym, sos wlej do sałatki i dokładnie wymieszaj. Danie dopraw solą i pieprzem do smaku i podaj, smacznego.