Jak zrobić idealne jajka na twardo?
Jajka na twardo to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań, np. zup, sałatek, past kanapkowych. Gotowanie jajka, w teorii proste, w praktyce jednak często problematyczne, ponieważ skorupki pękają i wychodzi przeciągnięte lub niedogotowane jajko na miękko. Ile gotować jajka na twardo? Jajka wrzucać do wrzątku czy do zimnej wody? Jak zrobić idealne jajka na twardo?
Jajka na twardo to genialny, zdrowy dodatek do zimnej płyty, kanapek, zup. Idealnie ugotowane jajka są bardzo smaczne i wyglądają naprawdę apetycznie- zachowują swój kształt, białko jest równe, gładkie, żółtko jest zwarte, mocno ścięte i się nie kruszy.
Jeśli zamiast jajka na twardo ugotowałeś jajko na miękko lub jajko z zieloną obwódką, które straciło smak, to koniecznie sprawdź, w którym miejscu popełniłeś błąd podczas przygotowywania.
Dlaczego jajka są zdrowe? Ponieważ zawierają duże ilości białka i protein. Jajka to źródło wapnia, żelaza, fosforu, potasu i wielu witamin, w tym witaminy A, E, D oraz K. Jajka dostarczają nam więc nie tylko solidnej dawki energii, dbają również o nasze kości, zęby, serce i koncentrację.
Szukasz pomysłu na podanie jajek? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce. Tutaj natomiast poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone.
Ile gotować jajka na twardo?
Czas gotowania jajek na twardo uzależniony jest od ich wielkości. Zbyt krótkie gotowanie sprawi, że otrzymamy jajka na miękko, wydłużony czas gotowania natomiast stworzy w zielonkawą otoczkę na żółtkach i nieco zepsuje ich smak.
Źródło zdjęcia: canva/kaorinne Jajka S gotuj przez około 7 minut od momentu wrzenia wody, jajka M- 8 minut, duże jajka L- 9 minut. Jajka gotowane powyżej 10 minut będą przeciągnięte i stracą część smaku.
Jajka wkładać do zimnej wody, czy do wrzątku?
Jajka zawsze włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól i postaw na gazie. Wrzucanie jajek do wrzącej wody spowoduje delikatne pęknięcia i mikrouszkodzenia skorupki.
Źródło zdjęcia: canva/anouchka Przez nawet minimalnie pękniętą skórkę, białko podczas gotowania zacznie wydostawać się na zewnątrz, co stworzy brzydkie przerosty, a samo jajko po obraniu będzie małe. Aby dodatkowo zminimalizować ryzyko uszkodzeń, jajka wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed gotowaniem, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej.
Dlaczego warto dodać sól do gotowania jajek na twardo?
Sól nie jest niezbędna podczas gotowania jajek, jednak znacznie ułatwia ich obróbkę termiczną i obieranie ze skórki. Sól delikatnie przenika do jajka podczas gotowania, dzięki czemu jest już lekko doprawione.
Dodatek soli obniża ryzyko pęknięcia skorupki podczas gotowania i znacznie ułatwia obieranie- skórka idealnie odchodzi od białka, nie przykleja się, dzięki czemu jajko jest całe i wygląda bardzo apetycznie.
Źródło zdjęcia: canva/TanawatPontchour Do jajek dodaj łyżeczkę lub dwie soli, w zależności od ilości jajek i wody. Do 2-4 jajek dodaj łyżeczkę soli, jeśli natomiast gotujesz większą ilość w większym garnku i z większą ilością wody- wsyp dwie łyżeczki.
Przepis na idealne jajka na twardo
Składniki:
jajka
woda
1-2 łyżeczki soli