Sałatka z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni
Składniki na sałatkę z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni
1/2 szklanki czarnego ryżu,
listki mięty,
garść liści sałaty.
Pieczone bataty i pestki dyni:
4 łyżki pestek dyni,
1 batat (słodki ziemniak),
1 cm korzenia imbiru,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/2 papryczki chili.
Sos winegret:
3 łyżki oliwy extra vergine,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
1/3 łyżeczki cynamonu,
sól i pieprz.
undefined
Przygotowanie sałatki z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedź wodę za pomocą sitka.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Bataty obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pestki dyni, cienko pokrojony czosnek i chili. Imbir obierz, posiekaj, wymieszaj z oliwą z oliwek i dodaj do batatów. Równomiernie wymieszaj wszystko w dłoni i rozprowadź na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut w połowie pieczenia bataty należy podważyć drewnianą łopatką i odwrócić lub z grubsza wymieszać.
Wymieszaj składniki w misce i przygotuj winegret. Do pieczonych batatów włóż ryż, wlej 1/3 oliwy z octu, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką.
Umytą i wysuszoną sałatę przełóż do salaterki, połącz pieczonego bataty z ryżem, posyp miętą i wlej resztę octu balsamicznego.