Sałatka z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni
pixabay.com

Sałatka z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni

Sałatka z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni to pyszna, zimowa przekąska wegetariańska, której dwoma głównymi składnikami są bataty i czarny ryż. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu. Jak przygotować sałatkę z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni?

Składniki na sałatkę z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni

  • 1/2 szklanki czarnego ryżu,
  • listki mięty,
  • garść liści sałaty.


Pieczone bataty i pestki dyni:

  • 4 łyżki pestek dyni,
  • 1 batat (słodki ziemniak),
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1/2 papryczki chili.


Sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie sałatki z czarnym ryżem, pieczonymi batatami i pestkami dyni

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedź wodę za pomocą sitka.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Bataty obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pestki dyni, cienko pokrojony czosnek i chili. Imbir obierz, posiekaj, wymieszaj z oliwą z oliwek i dodaj do batatów. Równomiernie wymieszaj wszystko w dłoni i rozprowadź na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 15-17 minut w połowie pieczenia bataty należy podważyć drewnianą łopatką i odwrócić lub z grubsza wymieszać.

Wymieszaj składniki w misce i przygotuj winegret. Do pieczonych batatów włóż ryż, wlej 1/3 oliwy z octu, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką.

Umytą i wysuszoną sałatę przełóż do salaterki, połącz pieczonego bataty z ryżem, posyp miętą i wlej resztę octu balsamicznego.

Następny artykuł