Smakosze.pl Przepisy Sałatka z pieczarkami marynowanymi
canva/KoliadzynskaIryna

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

30 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi jest świetnym pomysłem na kolację, imprezę lub spotkanie w większym, rodzinnym gronie. Sałatka jest smaczna, kolorowa, estetyczna, a dzięki zawartości ryżu, kurczaka i jajek także bardzo pożywna. Poznaj przepis na pyszną sałatkę z pieczarkami marynowanymi.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi jest sałatką warstwową, którą przygotujesz błyskawicznie. Kukurydza, papryka, szczypiorek, grzybki marynowane to tylko niektóre ze składników, które sprawią, że sałatka nabiera doskonałego smaku, a układana warstwowo wygląda zjawiskowo.

Gotowe grzyby w słoiku zwykle zalewane są marynatą z tak dużą ilością octu, że aż są ostre i niesmaczne. Dzieje się tak dlatego, że ocet, podobnie jak sól, dobrze konserwuje i przedłuża datę ważności produktu. Pieczarki w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, do czego gorąco zachęcam, ponieważ domowe, marynowane pieczarki są doskonale doprawione i nie są cierpkie.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, tradycyjną sałatkę- tu poznasz przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem , doskonałą na rodzinną kolację.

Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi

Składniki na 5-6 porcji:

  • mały słoik pieczarek marynowanych

  • 400 g piersi z kurczaka

  • czerwona papryka

  • puszka kukurydzy

  • torebka ryżu

  • 2 jajka

  • por

  • cebula czerwona

  • szczypiorek

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • przyprawa gyros do kurczaka

  • łyżka oleju do smażenia

Jak przygotować sałatkę z pieczarkami marynowanymi?

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i ostudź, jajka ugotuj na twardo. Kurczaka umyj, oczyść, obtocz w przyprawie gyros i usmaż na oleju, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby mięso ostygło i oddało nadmiar tłuszczu.

Posiekaj por, cebulę, szczypiorek, pokrój paprykę, jajka, Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, kukurydzę i grzybki odsącz z zalewy.

Wszystkie składniki przełóż do dużej, szklanej miski w następującej kolejności: ryż, por z cebulką, kurczak, kukurydza, sól, pieprz, połowa sosu, papryka, grzybki marynowane, jajka, sól, pieprz, reszta sosu, szczypiorek.

Marynowane pieczarki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy