Smakosze.pl

canva/etorres69

Cudownie lekka, przepyszna sałatka jarzynowa z koperkiem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Sałatka jarzynowa należy do klasyki polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i tania. Można ją przygotować nawet z warzyw po rosole. Dziś przedstawiamy wam przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem. Jest cudownie lekka, orzeźwiająca i przepyszna.

W przygotowaniu sałatki jarzynowej najwięcej czasu zajmuje ugotowanie warzyw korzeniowych, a potem ich posiekanie. Gdy jednak rozłożymy te czynności w czasie, bez większego wysiłku przygotujemy tę pyszną sałatkę.

Do przyrządzenia sałatki jarzynowej można też wykorzystać warzywa, na których został ugotowany rosół. Wprawdzie brakuje tam ziemniaka, ale czasami nawet można go pominąć. Pozostałe warzywa są jednak niezwykle smaczne, bo nasączone esencjonalnym bulionem.

Jeśli zaś chodzi o krojenie warzyw, tu można sobie pomóc specjalną kratką przeznaczoną właśnie do warzyw. Z miękkimi warzywami dobrze też poradzi sobie krajalnica do gotowanych jajek.

Cudownie lekka, przepyszna sałatka jarzynowa z koperkiem

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 ziemniaki

  • 1 słodkie jabłko

  • 3 kiszone ogórki

  • 1 puszka konserwowego groszku

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • pół pęczka koperku

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Warzywa korzeniowe dokładnie umyj, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z jabłkiem, by nie ściemniało.

Do warzyw korzeniowych dodaj jabłko z kiszonymi ogórkami, a także groszek konserwowy, posiekane jajka i koperek.

Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i musztardą. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli chcesz zaostrzyć smak sałatki, dodaj do niej posiekaną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne sałatki. Zobacz, jak przygotować sałatkę z kurczakiem i orzechami , a także jak zrobić ekspresową sałatkę makaronową .

siekanie koperku
siekanie koperku

Źródło zdjęcia: canva/KatarzynaBialasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: najlepszewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >