Cudownie lekka, przepyszna sałatka jarzynowa z koperkiem
Sałatka jarzynowa należy do klasyki polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i tania. Można ją przygotować nawet z warzyw po rosole. Dziś przedstawiamy wam przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem. Jest cudownie lekka, orzeźwiająca i przepyszna.
W przygotowaniu sałatki jarzynowej najwięcej czasu zajmuje ugotowanie warzyw korzeniowych, a potem ich posiekanie. Gdy jednak rozłożymy te czynności w czasie, bez większego wysiłku przygotujemy tę pyszną sałatkę.
Do przyrządzenia sałatki jarzynowej można też wykorzystać warzywa, na których został ugotowany rosół. Wprawdzie brakuje tam ziemniaka, ale czasami nawet można go pominąć. Pozostałe warzywa są jednak niezwykle smaczne, bo nasączone esencjonalnym bulionem.
Jeśli zaś chodzi o krojenie warzyw, tu można sobie pomóc specjalną kratką przeznaczoną właśnie do warzyw. Z miękkimi warzywami dobrze też poradzi sobie krajalnica do gotowanych jajek.
Cudownie lekka, przepyszna sałatka jarzynowa z koperkiem
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek korzenia selera
2 ziemniaki
1 słodkie jabłko
3 kiszone ogórki
1 puszka konserwowego groszku
2 jajka ugotowane na twardo
pół pęczka koperku
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Warzywa korzeniowe dokładnie umyj, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.
Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z jabłkiem, by nie ściemniało.
Do warzyw korzeniowych dodaj jabłko z kiszonymi ogórkami, a także groszek konserwowy, posiekane jajka i koperek.
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem i musztardą. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli chcesz zaostrzyć smak sałatki, dodaj do niej posiekaną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne sałatki. Zobacz, jak przygotować sałatkę z kurczakiem i orzechami, a także jak zrobić ekspresową sałatkę makaronową.
Źródło zdjęcia: canva/KatarzynaBialasiewicz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: najlepszewkuchni