Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.08.2021 02:00

Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

marynowane pieczarki
canva

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane pieczarki o wyrazistym smaku

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 l wody

  • 1 szklanka octu

  • 2 łyżki cukru

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 łyżka gorczycy

  • 4 listki laurowe

Przygotowanie marynowanych pieczarek

Pieczarki opłucz, obierz. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki.

Pieczarki i warzywa wrzuć do garnka z wrzątkiem, gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Wyparzone słoiczki napełnij pieczarkami, do każdego włóż też po trochu cebuli i marchewki. Dodaj gorczycę i po listku laurowym.

Wodę zagotuj z cukrem i solą, wymieszaj z octem. Gorącą marynatą zalej pieczarki. Słoiczki szczelnie zakręć. Wstaw do garnka z gorącą wodą, pasteryzuj 20 minut.

obieranie pieczarek
obieranie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: mojegotowanie