Smakosze.pl
marynowane pieczarki

canva

Marynowane pieczarki o wyrazistym smaku - przepis krok po kroku

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marynowane pieczarki to przekąska, którą możesz kupić, ale też łatwo zrobić. Ten drugi sposób da gwarancję na to, że marynata będzie nie za ostra, nie za łagodna czyli dokładnie taka jak lubisz. Możesz je podać do obiadu, dodać do sałatki czy przystawek.

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie i po przystępnej cenie. Choć nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne, to są dostępne przez cały rok. Dlatego potrawy z ich dodatkiem czy przetwory możesz zrobić kiedy chcesz. My zachęcamy do przygotowania przepysznych pieczarek marynowanych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane pieczarki o wyrazistym smaku

Składniki:

  • 1 kg małych pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 l wody

  • 1 szklanka octu

  • 2 łyżki cukru

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 łyżka gorczycy

  • 4 listki laurowe

Pasta z makreli

Idealna na kolację, błyskawiczna pasta z makreli i twarogu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie marynowanych pieczarek

Pieczarki opłucz, obierz. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki.

Pieczarki i warzywa wrzuć do garnka z wrzątkiem, gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.

Wyparzone słoiczki napełnij pieczarkami, do każdego włóż też po trochu cebuli i marchewki. Dodaj gorczycę i po listku laurowym.

Wodę zagotuj z cukrem i solą, wymieszaj z octem. Gorącą marynatą zalej pieczarki. Słoiczki szczelnie zakręć. Wstaw do garnka z gorącą wodą, pasteryzuj 20 minut.

obieranie pieczarek

obieranie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: mojegotowanie

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >