Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar
Świeża, kolorowa, pachnąca wiosną sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar to przepyszna propozycja na drugie śniadanie, lunch, a nawet kolację. Świetnie sprawdza się na przyjęciach i spotkaniach z najbliższymi.Bohaterami tej sałatki są jajko i szparagi. I o ile jajka dostępne są bez problemu przez cały rok, o tyle sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Należy też pamiętać, że nie najlepiej się je mrozi – po rozmrożeniu są miękkie i wiotkie, a co za tym idzie, nie nadają się jako składnik na sałatkę. Warto więc korzystać z nich maksymalnie, aby zdążyć w pełni się nimi nacieszyć.
Dodatki w postaci sałaty, pomidora, cebuli i parmezanu sprawiają, że danie jest bardzo bogate w smaki i kruche.
Nieodzowną częścią tej potrawy jest również sos Cezar. Jest on znany także jako sos cezara albo sos cesarski – chodzi o ten sam dip. Jest jednym z najprostszych, a zarazem charakteryzujących się jedną z najlepszych kompozycji smakowych. Składniki na ten sos każdy znajdzie w swojej kuchni. Wyjątkiem może być ewentualnie sos worcestershire, za którym warto się jednak rozejrzeć. Można go bowiem wykorzystywać na wiele sposobów – do sosów oraz jako dodatek do pieczonych mięs. W ostateczności można zamienić go na sos sojowy.
Można oczywiście skorzystać z gotowego sosu Cezar, zakupionego w sklepie, jednak o wiele lepiej smakuje przyrządzony własnoręcznie. Tym bardziej, że przygotowanie tego dipu jest banalnie proste.
Składniki na sałatkę ze szparagami, jajkiem (2 porcje):
- 4 garści wybranych sałat – rukoli, roszponki, rzymskiej, lodowej, radicchio albo gotowego miksu
- ½ pęczka młodych, zielonych szparagów
- 4 jajka
- 1 duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula dymka lub mała szalotka
- 4 łyżki tartego parmezanu
Składniki na sos Cezar:
- 4 łyżki majonezu w słoiku lub przygotowanego własnoręcznie (przepis poniżej)
- 2 łyżeczki sosu sojowego lub worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania sałatki ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar:
Zielone szparagi umyć i pozbawić twardych części. Aby to zrobić, wystarczy chwycić je dłońmi po obu końcach i zgiąć, a stwardniała część odłamie się sama. Łodygi dobre do spożycia pokroić wzdłuż na plasterki, a główki pozostawić w całości. Tak przygotowane szparagi wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować przez 2-3 minuty. Następnie odcedzić.
Jajka w temperaturze pokojowej umyć i włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować według preferencji. Dla uzyskania efektu jajka na twardo należy wyjąć je po ok. 6 minutach. Przestudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Aby skorupka łatwiej się obierała, warto do gotowania dodać sól.
Jeśli używamy dużego pomidora, to należy pokroić go w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Posiekać cebulę.
Wybrany mix sałat opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć lub osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzach, doprawić solą i pieprzem. Następnie w naczyniach umieścić szparagi, dodać jajka, pomidory, cebulę i ponownie doprawić solą i pieprzem.
Następnie przygotować sos – wszystkie składniki dobrze wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polać sałaty, a na wierzch zetrzeć niewielką ilość parmezanu.
Podawać z chrupiącymi grzankami.