Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar
pixabay.com

Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar

Świeża, kolorowa, pachnąca wiosną sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar to przepyszna propozycja na drugie śniadanie, lunch, a nawet kolację. Świetnie sprawdza się na przyjęciach i spotkaniach z najbliższymi. Bohaterami tej sałatki są jajko i szparagi. I o ile jajka dostępne są bez problemu przez cały rok, o tyle sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Należy też pamiętać, że nie najlepiej się je mrozi – po rozmrożeniu są miękkie i wiotkie, a co za tym idzie, nie nadają się jako składnik na sałatkę. Warto więc korzystać z nich maksymalnie, aby zdążyć w pełni się nimi nacieszyć.

Świeża, kolorowa, pachnąca wiosną sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar to przepyszna propozycja na drugie śniadanie, lunch, a nawet kolację. Świetnie sprawdza się na przyjęciach i spotkaniach z najbliższymi.
Bohaterami tej sałatki są jajko i szparagi. I o ile jajka dostępne są bez problemu przez cały rok, o tyle sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Należy też pamiętać, że nie najlepiej się je mrozi – po rozmrożeniu są miękkie i wiotkie, a co za tym idzie, nie nadają się jako składnik na sałatkę. Warto więc korzystać z nich maksymalnie, aby zdążyć w pełni się nimi nacieszyć.

Dodatki w postaci sałaty, pomidora, cebuli i parmezanu sprawiają, że danie jest bardzo bogate w smaki i kruche.

Nieodzowną częścią tej potrawy jest również sos Cezar. Jest on znany także jako sos cezara albo sos cesarski – chodzi o ten sam dip. Jest jednym z najprostszych, a zarazem charakteryzujących się jedną z najlepszych kompozycji smakowych. Składniki na ten sos każdy znajdzie w swojej kuchni. Wyjątkiem może być ewentualnie sos worcestershire, za którym warto się jednak rozejrzeć. Można go bowiem wykorzystywać na wiele sposobów – do sosów oraz jako dodatek do pieczonych mięs. W ostateczności można zamienić go na sos sojowy.

Można oczywiście skorzystać z gotowego sosu Cezar, zakupionego w sklepie, jednak o wiele lepiej smakuje przyrządzony własnoręcznie. Tym bardziej, że przygotowanie tego dipu jest banalnie proste.

Składniki na sałatkę ze szparagami, jajkiem (2 porcje):

- 4 garści wybranych sałat – rukoli, roszponki, rzymskiej, lodowej, radicchio albo gotowego miksu

- ½ pęczka młodych, zielonych szparagów

- 4 jajka

- 1 duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych

- 1 cebula dymka lub mała szalotka

- 4 łyżki tartego parmezanu

Składniki na sos Cezar:

- 4 łyżki majonezu w słoiku lub przygotowanego własnoręcznie (przepis poniżej)

- 2 łyżeczki sosu sojowego lub worcestershire

- 1 łyżeczka musztardy

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania sałatki ze szparagami, jajkiem i sosem Cezar:

Zielone szparagi umyć i pozbawić twardych części. Aby to zrobić, wystarczy chwycić je dłońmi po obu końcach i zgiąć, a stwardniała część odłamie się sama. Łodygi dobre do spożycia pokroić wzdłuż na plasterki, a główki pozostawić w całości. Tak przygotowane szparagi wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować przez 2-3 minuty. Następnie odcedzić.

Jajka w temperaturze pokojowej umyć i włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i gotować według preferencji. Dla uzyskania efektu jajka na twardo należy wyjąć je po ok. 6 minutach. Przestudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Aby skorupka łatwiej się obierała, warto do gotowania dodać sól.

Jeśli używamy dużego pomidora, to należy pokroić go w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Posiekać cebulę.

Wybrany mix sałat opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć lub osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzach, doprawić solą i pieprzem. Następnie w naczyniach umieścić szparagi, dodać jajka, pomidory, cebulę i ponownie doprawić solą i pieprzem.

Następnie przygotować sos – wszystkie składniki dobrze wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polać sałaty, a na wierzch zetrzeć niewielką ilość parmezanu.

Podawać z chrupiącymi grzankami.

Domowy majonez:

Składniki:

- 370 ml oleju roślinnego

- 2 żółtka

- 1 łyżeczka ostrej musztardy

- 1 łyżka soku z cytryny

- ¼ łyżeczki soli

- opcjonalnie: płaska łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania domowego majonezu:

Do miski wbić żółtka, dodać musztardę i sok z cytryny (opcjonalnie octu ryżowego lub winnego). Wymieszać składniki, a następnie wsypać cukier puder (jeśli używamy) i wymieszać.

Wlać odrobinę oleju i zacząć ubijać majonez przy pomocy blendera ręcznego. Kiedy masa się połączy i zacznie gęstnieć, powoli zacząć dolewać cienkim strumieniem pozostałą część oleju. Przez cały czas ostrze blendera trzymać u dołu naczynia i jedynie delikatnie unosić. Po kilku minutach domowy majonez jest gotowy.

Można przełożyć go do pojemnika i przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Następny artykuł