Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym - składniki
Poniższe składniki wystarczą na 2-3 porcje sałatki:
4 jajka,
3 ziemniaki,
pół czerwonej cebuli,
3 kiszone ogórki,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 łyżka majonezu,
szczypiorek,
sól i pieprz do smaku,
świeże zioła (opcjonalnie).
undefined
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym - przygotowanie
Do przygotowania sałatki można wykorzystać pozostałości ziemniaków z obiadu. Jeśli nie mamy takich, należy je ugotować w osolonej wodzie.
4 jajka ugotować na twardo (około 10 minut). Aby jajka łatwo obierały się ze skorupki, wyjmij je z lodówki trochę wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Do gotowanej wody dodaj pół łyżeczki soli lub octu - dzięki temu jajka nie będą pękały.
Ogórki kiszone dokładnie osuszyć z wody ze słoiczka i pokroić w drobną kostkę.
Czerwoną cebulkę posiekać drobno razem ze szczypiorkiem.
Ugotowane jajka umieścić pod zimną bieżącą wodą, odstawić na 5 minut. Chłodne jajka obrać i pokroić w kostkę.
Schłodzone ziemniaki także pokroić w drobną kostkę.
Połączyć wszystkie składniki ze sobą w misce.
Dodać do sałatki majonez, musztardę francuską. Doprawić całość do smaku solą i mielonym pieprzem.
Całość ponownie dokładnie wymieszać.
Sałatka najlepiej smakuje delikatnie schłodzona (około godzinę w lodówce).