Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym
pixabay.com

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam np. po obiedzie. Idealna jako dodatek do dań lub jako przysmak sam w sobie. Dodatek musztardy sprawia, że jest bardziej wyrazista i delikatnie ostra w smaku. Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i ogórkiem kiszonym?

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym - składniki

Poniższe składniki wystarczą na 2-3 porcje sałatki:

  • 4 jajka,
  • 3 ziemniaki,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (opcjonalnie).

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym - przygotowanie

Do przygotowania sałatki można wykorzystać pozostałości ziemniaków z obiadu. Jeśli nie mamy takich, należy je ugotować w osolonej wodzie.

4 jajka ugotować na twardo (około 10 minut). Aby jajka łatwo obierały się ze skorupki, wyjmij je z lodówki trochę wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Do gotowanej wody dodaj pół łyżeczki soli lub octu - dzięki temu jajka nie będą pękały.

Ogórki kiszone dokładnie osuszyć z wody ze słoiczka i pokroić w drobną kostkę.

Czerwoną cebulkę posiekać drobno razem ze szczypiorkiem.

Ugotowane jajka umieścić pod zimną bieżącą wodą, odstawić na 5 minut. Chłodne jajka obrać i pokroić w kostkę.

Schłodzone ziemniaki także pokroić w drobną kostkę.

Połączyć wszystkie składniki ze sobą w misce.

Dodać do sałatki majonez, musztardę francuską. Doprawić całość do smaku solą i mielonym pieprzem.

Całość ponownie dokładnie wymieszać.

Sałatka najlepiej smakuje delikatnie schłodzona (około godzinę w lodówce).

Następny artykuł