Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Salsa do chipsów i nachosów
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:45

Salsa do chipsów i nachosów

Salsa do chipsów i nachosów
pixabay.com

Planujesz spędzić wieczór z przyjaciółmi? A może chcesz zjeść coś pysznego podczas gdy oglądasz film? Nachosy i chipsy to doskonały wybór, ale żeby wieczór w ich towarzystwie był jeszcze smaczniejszy, warto je podać z odpowiednią salsą! 

Salsa z mięsem mielonym

Tradycyjna salsa meksykańska z mięsem mielonym, czyli chili con carne, jest doskonałym wyborem do nachosów i chipsów. 

Do przygotowania tego dania na domowe przyjęcie potrzebne nam będą następujące składniki: 300 g mielonej wołowiny,

  • 1 średnia czerwona cebula,

  • sól,

  • 1 chili,

  • olej,

  • czosnek,

  • 2 średnie pomidory,

  • 1/2 puszki kukurydzy,

  • kumin,

  • 1/2 awokado,

  • sok z limonki,

  • 12 muszli taco,

  • kolendra,

  • koncentrat pomidorowy,

  • mielony pieprz czarny.

Przygotowanie:

Mięso mielone przesmażmy na 1,5 łyżki oleju. Dodajmy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sól, mielony pieprz czarny i kumin do smaku. Ogrzewajmy jeszcze 5-6 minut. W międzyczasie pokrójmy czerwoną cebulę. Posiekajmy opłukany strąk chili. Pomidory umyjmy, osuszmy, pozbawmy gniazd nasiennych. Miąższ pokrójmy. Osączmy kukurydzę. Usmażona wołowinę połączmy z papryczką chili, cebulą, pomidorami oraz kukurydzą. Całość wymieszajmy, doprawmy do smaku solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Połówkę awokado pozbawmy pestki. Wydrążony ze skórki miąższ rozgniećmy widelcem. Skropmy sokiem z limonki. Dodajmy 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszajmy. Domowe guacamole doprawmy do smaku solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Opłuczmy kilka gałązek kolendry. 

Przygotujmy muszle nasze nachosy i smacznego. Zamiast do chipsów, możemy też użyć małych tortill. Musimy je podgrzać na patelni lub w piekarniku i uformować kształt muszli. Nałóżmy ciepłe chili con carne. Podawajmy z guacamole i kolendrą.

Szybki sos czosnkowy do nachosów

Szybko i sprawnie możemy przygotować dip czosnkowy na bazie majonezu. Nie ma znaczenia, jakiego majonezu użyjemy, gdyż ten sos zawsze smakuje wybornie. Sprawdza się również z majonezem wegańskim, także osoby na diecie roślinnej również mogą cieszyć się jego smakiem.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 4 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, jeden duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo prosty. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i sos czosnkowy jest gotowy. Opcjonalnie możemy dodać do sosu dwie - trzy krople soku z cytryny.

Tak przygotowany sos sprawdza się idealnie nie tylko do nachosów, ale też w sałatkach warzywnych, na pizzach lub zapiekankach, jak również jako dip do frytek i surowych warzyw. Idealnie smakuje ze świeżą marchewką, którą przed spożyciem należy starannie umyć, obrać i pokroić w słupki. Zielony ogórek, paprykę i wiele innych warzyw możemy podawać z dipem czosnkowym. To, na jakie warzywa się zdecydujemy, zależy już tylko od naszych upodobań.

Sos czosnkowy możemy wykorzystać również do smarowania pieczywa. Kromka świeżego chleba z majonezowym sosem czosnkowym smakuje wybornie. Zresztą przekonajmy się o tym sami. Po trzech minutach możemy już poznać, jak smakuje dip czosnkowy, bo właśnie tyle czasu zajmie nam jego przygotowanie.

Sos pomidorowy do nachosów i chipsów

Do przygotowania tego sosu potrzebne nam będą następujące składniki: 750-775 g pomidorów (po oczyszczeniu 700-725 g), 500 g żółtych papryk (400 g po oczyszczeniu), 100 g czarnych oliwek bez pestek, 1 łyżka oliwy, 100 ml białego octu balsamicznego, sól, świeżo zmielony pieprz czarny.

Przygotowanie – na początek papryki oczyśćmy, usuńmy gniazda nasienne, a miąższ pokrójmy w drobną kostkę. Odważmy 400 g. Znów pomidory umyjmy, pokrójmy w niewielką kostkę i odważmy 700 g. Oliwki pokrójmy w plasterki. W dużym garnku rozgrzejmy oliwę, podsmażmy na niej pokrojoną paprykę, potem dodajmy pomidory, oliwki i ocet. Mieszając, doprowadźmy do wrzenia i gotujmy jeszcze 15-16 minut na małym płomieniu. Od czasu do czasu mieszajmy, aby składniki się nie przypaliły. Sos doprawmy solą i pieprzem, jest już gotowy do podania. Jeśli chcesz, możesz go jeszcze mocniej odparować, dzięki czemu będzie jeszcze pyszniejszy.

Tagi: