Schab w sosie koperkowym
pixabay.com

Schab w sosie koperkowym - aromatyczny obiad dla całej rodziny

Ten schab wieprzowy w kremowym sosie koperkowym to idealny, szybki i łatwy posiłek. Bogaty w smaku, aromatyczny i sycący.Oprócz wyśmienitego smaku, warto zwrócić uwagę, że można go zrobić raz, a cieszyć się nim wielokrotnie. Bardzo dobrze się odgrzewa, a ponadto jest to niedrogie danie. Możesz podwoić lub potroić ilość składników z przepisu na łatwe przygotowanie kilku posiłków!

Schab w sosie koperkowym

Ten schab wieprzowy w kremowym sosie koperkowym to idealny, szybki i łatwy posiłek. Bogaty w smaku, aromatyczny i sycący.

Oprócz wyśmienitego smaku, warto zwrócić uwagę, że można go zrobić raz, a cieszyć się nim wielokrotnie. Bardzo dobrze się odgrzewa, a ponadto jest to niedrogie danie. Możesz podwoić lub potroić ilość składników z przepisu na łatwe przygotowanie kilku posiłków!

Sos koperkowy do schabu

Kluczowym elementem tego przepisu na schab wieprzowy jest sos. Jest tłusty, co bardzo dobrze komponuje się ze stosunkowo chudym mięsem ze schabu. Ten kremowy sos koperkowy powstaje na bazie smażonego schabu prosto z patelni, a także bulionu drobiowego, kwaśnej śmietany, koperku i mielonego czosnku. Rezultatem jest kremowy, lekko pikantny sos przepełniony aromatem koperku. Podawaj kawałki schabu, obficie polane sosem na wierzchu i udekorowane dużą ilością świeżego koperku, aby naprawdę podkreślić ten smak.

Schab bez skóry i kości potrzebuje dobrego sosu, ponieważ jest to chudy kawałek mięsa. Połączenie go z sosem koperkowym jest doskonałe! Oprócz delikatnego mięsa wieprzowego, sos naprawdę zapada w pamięć!

Upewnij się, że masz dobrej jakości kawałek schabu do tego przepisu. Nie pomyl schabu z polędwicą wieprzową, schab jest grubszym i szerszym kawałkiem, zwykle z warstwą tłuszczu na wierzchu.

Poniższy przepis na schab w sosie koperkowym jest prosty w przygotowaniu i niezależnie od tego, czy wybierzesz garnek, czy piekarnik, ten „bezstresowy” przepis zapewni Ci najbardziej niesamowitą pieczeń gotową w mgnieniu oka!

Jak przygotować schab wieprzowy?

Ten przepis na schab wymaga trzech kroków, aby uzyskać niesamowity smak wieprzowiny:

  • Przyprawienie: Schab doprawiamy pyszną papryką, sproszkowanym czosnkiem, cebulą, opcjonalnie czerwonym chili i brązowym cukrem do karmelizacji. Najpierw osusz mięso ręcznikiem papierowym, aby przyprawa przylegała i lepiej się wchłaniała.
  • Wstępne smażenie
  • Pieczenie

Powolne gotowanie schabu w garnku lub innym zamykanym naczyniu żaroodpornym w niskiej temperaturze jest idealne, bo nie wysuszy wieprzowiny.

1 kg schabu: 3,5 godziny w niskiej temperaturze
1,5 - 2,5 kg schabu: 4-5 godzin w niskiej temperaturze
3 kg schabu: 6 godzin w niskiej temperaturze

Schab piecz w piekarniku pod przykryciem przez pierwsze pół godziny, co powoduje duszenie mięsa. Następnie piecz bez przykrycia, aby uzyskać piękne przypalone / karmelizowane brzegi dzięki brązowemu cukrowi w marynacie.

Przechowywanie schabu z sosem koperkowym

Możesz wstawić schab do lodówki i przechowywać go do 3 dni lub możesz zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. Sos przenika wieprzowinę podczas przechowywania i następnego dnia smakuje jeszcze lepiej!

Wskazówki:

Używaj wieprzowiny bez skóry, bez kości, pozbawionej nadmiaru tłuszczu, aby tłuszcz nie zdominował sosu do duszenia.

Przepis na schab w sosie koperkowym

Składniki:

SCHAB WIEPRZOWY:

  • 2-2,5 kg schabu bez skóry i tłuszczu
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

MARYNATA

  • 2 łyżeczki papryki (łagodnej lub wędzonej)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku i cebuli w proszku
  • 1 / 2-1 łyżeczki czerwonego chili w proszku (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego

SOS KOPERKOWY

  • 180 g śmietany 18% tłuszczu
  • 50 g masła
  • 2 pęczki koperku, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

SCHAB

  • Osusz wieprzowinę ręcznikiem papierowym.
  • Połącz 1 łyżkę oleju ze składnikami marynaty. Dopraw wieprzowinę, wcierając mieszankę w mięso. Zostaw na kilka godzin.
    Pozostały olej (około 2 łyżeczki) podgrzej na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż schab w całości, aż się zarumieni, obracając, aby uniknąć przypalenia się przypraw.

SOS

  • Na patelni, na której wcześniej podsmażony został schab, rozpuść masło, dodaj czosnek, podsmaż przez 2 minuty.
  • Dodaj stopniowo pozostałe składniki sosu, cały czas mieszając.
  • Gotowy sos odstaw na bok.

PIECZENIE SCHABU W WOLNOWARZE

  • Umieść podsmażoną wieprzowinę w wolnowarze.
  • Polej oliwą wieprzowinę; przykryj pokrywką i gotuj na niskim ustawieniu ciepła przez 4-5 godzin.
  • Przenieś wieprzowinę na półmisek i nakryj luźno folią. Pozwól odpocząć schabowi przez 10-15 minut.
  • Pokrój wieprzowinę i podawaj z sosem koperkowym.

PIECZENIE SCHABU W PIEKARNIKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.
  • Podsmażoną, przyprawioną wieprzowinę włóż do brytfanny.
  • Dodaj 1/2 szklanki bulionu i 1/2 szklanki wody do wieprzowiny.
  • Przykryj i piecz przez 20 minut. Podlej oliwą i kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
  • Ponownie polej sosem z brytfanny i piecz przez kolejne 10-15 minut.
  • Przełóż wieprzowinę na półmisek i polej sosem z brytfanny. Nakryj luźno z folią i odstaw na 10-15 minut.
  • Pokrój wieprzowinę i podawaj z sosem koperkowym.

Następny artykuł