Schab w sosie z porem i marchewką
pixabay.com

Schab w sosie z porem i marchewką

gotowany schab, marchewka, por, danie jednogarnkowe, szybki obiad

Schab w sosie z porem i marchewką
Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj mięso z porem i marchewką w aromatycznym i delikatnym sosie!


Do przygotowania schabu, potrzebujesz:

600 g schabu bez kości,
2 średnie marchewki,
por,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz,
pół łyżeczki oregano,
pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy do smażenia.


Schab pokrój w niewielkie plastry. Każdy z nich dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Smaż kilka minut.
Następnie włóż kawałki schabu i smaż, aż mięso zmieni kolor.
Wlej bulion. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, dokładnie wymieszaj.
Wsyp oregano, paprykę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, mąkę rozpuść w odrobinie wody lub bulionu.
Następnie wlej ją na patelnię i mieszaj, aż powstanie gładki sos.
Gotuj kilka minut, stale mieszając.

Tak przygotowany schab możesz podawać z ziemniakami, batatami, kaszą.

Smacznego!

Następny artykuł