Schab w sosie z porem i marchewką
Schab w sosie z porem i marchewkąZnudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj mięso z porem i marchewką w aromatycznym i delikatnym sosie!
Do przygotowania schabu, potrzebujesz:
600 g schabu bez kości,2 średnie marchewki,por,2 ząbki czosnku,2 szklanki bulionu warzywnego,łyżka mąki pszennej,sól, pieprz,pół łyżeczki oregano,pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki,2 łyżki oliwy do smażenia.
Schab pokrój w niewielkie plastry. Każdy z nich dopraw solą i pieprzem.Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Smaż kilka minut.Następnie włóż kawałki schabu i smaż, aż mięso zmieni kolor.Wlej bulion. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, dokładnie wymieszaj.Wsyp oregano, paprykę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, mąkę rozpuść w odrobinie wody lub bulionu.Następnie wlej ją na patelnię i mieszaj, aż powstanie gładki sos.Gotuj kilka minut, stale mieszając.