Smakosze.pl
Schab w sosie z porem i marchewką

pixabay.com

Schab w sosie z porem i marchewką

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

gotowany schab, marchewka, por, danie jednogarnkowe, szybki obiad

Schab w sosie z porem i marchewkąZnudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj mięso z porem i marchewką w aromatycznym i delikatnym sosie!

Do przygotowania schabu, potrzebujesz:

600 g schabu bez kości,2 średnie marchewki,por,2 ząbki czosnku,2 szklanki bulionu warzywnego,łyżka mąki pszennej,sól, pieprz,pół łyżeczki oregano,pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki,2 łyżki oliwy do smażenia.

Schab pokrój w niewielkie plastry. Każdy z nich dopraw solą i pieprzem.Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i czosnek. Smaż kilka minut.Następnie włóż kawałki schabu i smaż, aż mięso zmieni kolor.Wlej bulion. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, dokładnie wymieszaj.Wsyp oregano, paprykę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, mąkę rozpuść w odrobinie wody lub bulionu.Następnie wlej ją na patelnię i mieszaj, aż powstanie gładki sos.Gotuj kilka minut, stale mieszając.

Tak przygotowany schab możesz podawać z ziemniakami, batatami, kaszą.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
sernik z rosą

Przepisy

Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Czytaj więcej >
mięso mielone

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sos pieczarkowy do mięsa

Czytaj więcej >