Smakosze.pl Przepisy Ścieram na tarce i łącze z tym mięsem. Moich kotletów nic nie przebije
Fot. Canva/pixelshot

Ścieram na tarce i łącze z tym mięsem. Moich kotletów nic nie przebije

9 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób kotlety z kurczaka z tego przepisu, a posiłek będzie należał do udanych. Już pierwszy kęs zachwyci domowników i poproszą nie tylko o dokładkę, ale też o to, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Danie będzie smaczne, jeżeli dodasz jeden składnik. O wszystkim dowiesz się z treści artykułu.

Kotlety z kurczaka lepsze niż kiedykolwiek

Dobry obiad nie musi być skomplikowany, aby wciąż był smaczny i zachwycał domowników. Ważne, żeby był przy tym sycący i nie nudził się zbyt szybko rodzinie. Te wszystkie cechy spełnia obiad z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Przygotujesz z niego kotlety z kurczaka z jednym dodatkiem. Poznasz go wraz z innymi składnikami na liście umieszczonej za chwilę. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje chwilę.

marchewka.jpg
Fot. Canva/SashikikantDurshettiwar
Pakując mięso do słoików stosuję 1 zasadę. Domowa tyrolska wychodzi jak marzenie

Niezbędny jest ten składnik

Kotlety z kurczaka będą smaczniejsze, jeżeli przygotujesz je ze startą marchewką. Wtedy będą soczyste, a mięso nabierze wyjątkowego i zupełnie innego smaku. Oprócz tego produktu potrzebne będą także te z listy umieszczonej poniżej. Jest ich kilka, ale nie kosztują wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 100 g sera
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Kotlety z kurczaka - przepis

Mięso umyj i pozbądź się z niego błon. Pokrój je w plastry, rozbij i przypraw pieprzem i solą. Jajka wbij do miski i roztrzep je. Mięso obtocz w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Cebule, marchew i pietruszki obierz. Cebule drobno posiekaj w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni zeszklij cebulę, a po chwili dodaj starte warzywa. Przypraw solą i podsmaż przez chwilę.

Do miski włóż majonez, ketchup oraz przestudzone warzywa. Wymieszaj składniki. Ułóż je na kotletach, a wierzch posyp startym serem i ułóż pokrojone pomidory. Ułóż je na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad.

pierś z kurczaka.jpg
Fot. Canva/kakyusei
Najgorszy dodatek do kawy. Przez niego tuczy i nie jest zdrowa
Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy