Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.08.2024 18:19

Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent

kotlet schabowy
Fot. Canva/LauriPatterson

Poznaj patent mojej mamy, a przygotujesz na obiad doskonałe kotlety schabowe. Będą jednocześnie kruche, jak i delikatne. Sposób jest łatwy i danie wyjdzie doskonale, jeżeli przygotujesz kotlety schabowe w mleku. Zachwycą rodzinę tak bardzo, że będziesz przygotowywać je tak za każdym razem.

Idealne kotlety schabowe

Kotlety schabowe są ulubionym daniem Polaków. Nie inaczej jest również i w mojej rodzinie. Wszyscy uwielbiamy smak tych kotletów, jeżeli przygotowuje je moja mama. Niedawno zdradziła mi swój patent. Nie spodziewałem się, że jest aż tak łatwy i niezbyt czasochłonny.

Wystarczy zamarynować mięso w jednym składniku, a wyjdzie delikatne i odpowiednio chrupiące. Tajniki sposobu i potrzebne składniki poznasz w dalszej części tekstu.

schab.jpg
Fot. Canva/martiapants
Pakując mięso do słoików stosuję 1 zasadę. Domowa tyrolska wychodzi jak marzenie

Mleko jest niezbędne

Do przygotowania idealnych kotletów na obiad będziesz potrzebować mleka. Składnik, choć na pierwszy rzut oka wydaje się nieco niedopasowany i zbędny, gwarantuje kruchość i delikatność kotletów schabowych. Ten sposób poleciła mi mama i okazuje się naprawdę skuteczny. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Nie pomijaj żadnego z nich, bo każdy gwarantuje smaczne danie.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • smalec
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety schabowe w mleku

Ze schabu odetnij nadmiar tłuszczu i białą błonę. Pokrój go na plastry i rozbij na kotlety. Do miski wlej mleko oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Włóż plastry mięsa, pozostaw je na minimum 2 godziny.

Kotlety wyjmij z marynaty, wytrzyj, przypraw pieprzem i odrobiną soli. Do miski wbij jajka i roztrzep je. Kotlety obtocz w jajkach, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozpuść smalec i smaż na nich z dwóch stron kotlety, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a wszyscy będą zachwyceni. Sprawdź, co Chajzer odpowiedział krytykom kebaba oraz dowiedz się, co zmieni się w Biedronce.

schabowy na obiad.jpg
Fot. Canva/robert6666