Smakosze.pl Przepisy Rozkosznie czekoladowy sernik Izaura
canva/SkyVizyon

Rozkosznie czekoladowy sernik Izaura

12 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik Izaura to czekoladowy, puszysty sernik, który powstaje z połączenia klasycznego murzynka i masy serowej, ciasto polane domową polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na ciasto Twojego dzieciństwa, czyli sernik Izaura.

Sernik Izaura to jedno z tych ciast, które stały się prawdziwymi hitami. Ciasto kakaowe z masą serową i polewą czekoladową wszyscy znamy doskonale, piekły je nasze babcie i mamy. Sernik Izaura udekoruj tradycyjną polewą czekoladową, jest idealna do domowych wypieków.

Sernik możesz przygotować na dwa sposoby: możesz upiec warstwowo ciemny spód i masę serową. Możesz również, po wlaniu masy na ciasto i masy serowej, delikatnie wymieszać je łyżką, żeby po upieczeniu sernik był bardziej marmurkowy. Moim zdaniem drugi sposób wygląda bardzo zjawiskowo.

Sernik po upieczeniu zostaw w piekarniku, uchyl jedynie lekko drzwi i pozwól mu stygnąć w cieple. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie lub popęka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polej polewą i wstaw do lodówki na godzinę.

Jeśli masz ochotę na ciasto z dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą karpatkę , delikatne, falowane ciasto z masą budyniową i cukrem pudrem zawsze smakuje genialnie.

Przepis na sernik Izaura

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • szklanka oleju roślinnego

  • 4 łyżki kakao

  • 3 jajka M

  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera do sernika

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • budyń waniliowy bez cukru

  • 3/4 szklanki cukru

  • 4 jajka M

  • kostka masła

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić sernik Izaura?

Białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem, wlej olej, miksuj do połączenia składników, następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj ser, budyń w proszku, cukier wanilinowy, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką.

Polewa czekoladowa do sernika

Źródło zdjęcia: canva/narong27 Przygotowaną masę serową wlej na blachę, ciasta delikatnie wymieszaj łyżką, żeby masy odrobinę się połączyły, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Sernik po ostudzeniu polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy