Karpatka przepis siostry Anastazji
Karpatka to wyśmienite, delikatne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Pofalowane ciasto ptysiowe przełożone kremem budyniowym i oprószone cukrem pudrem to połączenie, które uwielbiają wszyscy smakosze. Poznaj przepis na karpatkę siostry Anastazji, lekką, słodką i pyszną.
Karpatka swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza pięknym pasmom polskich gór. Dobrze wypieczone, delikatne ciasto ptysiowe pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się fałdować, tworząc ładne fale. Ciasto jest niezwykle delikatne, dlatego też studź je stopniowo i nie wyciągaj od razu z piekarnika, ponieważ fale opadną.
Karpatka przełożona jest dużą ilością kremu budyniowego, który świetnie łączy się z całym ciastem. Krem jest mleczny, śmietankowo-waniliowy. Całe ciasto przed podaniem solidnie oprósz cukrem pudrem, który ładnie udekoruje karpatkę i osłodzi ptysiowe blaty.
Z ciasta ptysiowego upieczesz również tradycyjne ptysie, czyli ciasto parzone z kremem na bazie białek i cukru, idealne do kawy w chłodne, zimowe dni.
Przepis na karpatkę przepisu siostry Anastazji
Składniki na ciasto na dużą blachę:
kostka masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
8 jajek
Składniki na masę budyniową:
szklanka mleka
budyń śmietankowy
opakowanie cukru wanilinowego
szklanka cukru pudru
kostka masła
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić karpatkę przepisu siostry Anastazji?
Zagotuj wodę z margaryną, wymieszaj i ostudź. Później dodaj kolejno po jednym jajku i mieszaj mikserem. Ciasto wylej na dwie blachy z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C, piecz 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/robynmac
Ugotuj budyń i przestudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj zimną masę budyniową i dokładnie wymieszaj. Na jedno ciasto wyłóż cały krem, przykryj drugim blatem, wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.