Sernik na zimno - idealny deser dla zabieganych
Sernik na zimno - składniki
-
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),
-
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,
-
1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,
-
1 opakowanie cukru wanilinowego,
-
600 g truskawek,
-
150 g śmietanki 30% lub 36%,
-
1 galaretka truskawkowa,
-
1/2 szklanki mleka,
-
2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix).
Przygotowanie sernika na zimno
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelej galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstaw.
Truskawki opłucz i dokładnie osusz, oderwij szypułki.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładaj biszkopty.
Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia.
Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj rózgą. Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do pozostałego sera w misce i wymieszaj rózgą na jednolitą masę.
Dodaj 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
Wyjmij sernik z lodówki i powciskaj w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewaj galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: