Czy woda po ogórkach konserwowych jest zdrowa?
Ogórki konserwowe mają swój charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Są delikatnie słodkie, przez co niektórzy nie lubią jeść ich do obiadu - połączenie słonego ze słodkim nie jest w końcu u nas aż tak bardzo popularne.
Jeśli mimo to masz w swojej lodówce słoik po korniszonach, w którym ciągle pełno jest wody, nie wylewaj jej. Gdy tylko poczujesz któryś z poniższych problemów zdrowotnych lub będziesz chciał ugotować coś pysznego, będziesz mógł wykorzystać właściwości zalewy octowej.
Ogórki konserwowe jako sposób marynowania mięsa
Gotowanie obiadu, w którym główną rolę gra mięso, nie jest łatwe bez odpowiedniej marynaty. Jeśli chcesz, aby pieczeń lub kotlety były delikatne, soczyste i kruche, do marynaty dolej odrobinę zalewy po ogórkach. Kwaśność zmiękczy włókna mięśniowe, a przyprawy nadadzą mu lepszego aromatu.
Piekąc chleb, warto posiłkować się wodą po korniszonach, która sprawi, że bochenek będzie wilgotny, dobrze wypieczony i przepyszny. Zarówno płyn po ogórkach kiszonych, jak i konserwowych nadaje się w tym celu wręcz doskonale.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.
Leczenie refluksu
Problemy żołądkowe są niekiedy bardzo dotkliwe - nawet zwykły refluks potrafi zepsuć plany i zirytować. W aptekach można kupić specjalne specyfiki, lecz nie warto się męczyć, skoro w lodówce każdego z nas można znaleźć świetny naturalny środek.
Zalewa po ogórkach jest wypełniona octem, który reguluje produkcję kwasu żołądkowego. W przypadku, gdy ciągle czuje się pieczenie w przełyku, a zawartość żołądka nieprzyjemnie się cofa, wystarczy wypić odrobinę zalewy, aby ulżyć sobie w cierpieniu.
Źródło: 5PH, Getty Images Pro
Uzupełnienie elektrolitów
Ciągłe skurcze mięśni są wywoływane między innymi niedoborami elektrolitów. W wodzie po ogórkach znajduje się ich pełno, głównie potasu i sodu, które pozytywnie wpłyną na gospodarkę elektrolitową. Dodatkowo chlorek wapnia i ocet pozwolą lepiej wchłaniać potas i sód.
Mając w domu miedziane przedmioty, z pewnością chcesz zachować ich piękny wygląd. Wystarczy zalać je zalewą po ogórkach z dodatkiem soli, aby nadać im stary połysk i piękny kolor. Parogodzinna kąpiel powinna oczyścić największe zabrudzenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: