Smakosze.pl Przepisy Sernik z pierniczkami - pyszna niespodzianka w każdym kęsie
canva/nata_vkusidey

Sernik z pierniczkami - pyszna niespodzianka w każdym kęsie

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na niebanalne, nowe i pyszne ciasto? Sernik z pierniczkami na kruchym spodzie z ciemnych herbatników. Delikatna, puszysta, waniliowa masa serowa, korzenne ciastka i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak upiec sernik z pierniczkami.

Sernik z pierniczkami to świetne i proste ciasto, które upieczesz zarówno na święta, jak i w zwykły weekend, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Pierniki nadają sernikowi korzennego, cynamonowego smaku, który uzupełniony jest waniliową nutą i czekoladą. To jedno z moich ulubionych, zimowych ciast.

Po upieczeniu ciasta nie wyciągaj go z piekarnika bo opadnie. Wyłącz piec i zostaw sernik w środku przez godzinę, aby stopniowo się schłodził, dopiero po tym czasie wyjmij blachę. Gdy ciasto będzie już chłodne, udekoruj je polewą czekoladową do sernika , następnie wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężała.

Poznaj kolejne, ciekawe połączenie- tu dowiesz się, jak upiec sernik z kulkami orzechowymi w masie serowej. Odkryj nowy, fenomenalny smak.

Przepis na sernik z pierniczkami

Składniki na ciemny spód (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 250 g ciemnych herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych

  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera do sernika w wiaderku

  • 80 g masła

  • 4 jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 150 g cukru pudru

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g pierników suchych bez marmolady

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić sernik z pierniczkami?

Przygotuj spód: nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Rozpuść masło i zblenduj je z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na blachę, mocniej dociskając ciasto do spodu, aby było zwarte. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek, żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie kolejno dodawaj masło, ser, budyń i mieszaj do powstania jednolitej masy. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do reszty, delikatnie mieszając drewnianą lub silikonową łyżką.

Kruche pierniczki

Na upieczony spód wylej część masy serowej, poukładaj pierniki i wylej resztę sera, tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę. Ciasto po upieczeniu zostaw w piekarniku na kolejną godzinę, następnie wyjmij i ostudź. Polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a polewa stężała.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy