Sernik z pierniczkami - pyszna niespodzianka w każdym kęsie
Pomysł na niebanalne, nowe i pyszne ciasto? Sernik z pierniczkami na kruchym spodzie z ciemnych herbatników. Delikatna, puszysta, waniliowa masa serowa, korzenne ciastka i polewa czekoladowa to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Sprawdź, jak upiec sernik z pierniczkami.
Sernik z pierniczkami to świetne i proste ciasto, które upieczesz zarówno na święta, jak i w zwykły weekend, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Pierniki nadają sernikowi korzennego, cynamonowego smaku, który uzupełniony jest waniliową nutą i czekoladą. To jedno z moich ulubionych, zimowych ciast.
Po upieczeniu ciasta nie wyciągaj go z piekarnika bo opadnie. Wyłącz piec i zostaw sernik w środku przez godzinę, aby stopniowo się schłodził, dopiero po tym czasie wyjmij blachę. Gdy ciasto będzie już chłodne, udekoruj je polewą czekoladową do sernika , następnie wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężała.
Poznaj kolejne, ciekawe połączenie- tu dowiesz się, jak upiec sernik z kulkami orzechowymi w masie serowej. Odkryj nowy, fenomenalny smak.
Przepis na sernik z pierniczkami
Składniki na ciemny spód (tortownica o średnicy 22 cm):
-
250 g ciemnych herbatników lub kruchych ciastek czekoladowych
-
100 g masła
Składniki na masę serową:
-
500 g sera do sernika w wiaderku
-
80 g masła
-
4 jajka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
150 g cukru pudru
-
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-
szczypta soli
Dodatkowo:
-
200 g pierników suchych bez marmolady
-
polewa czekoladowa
Jak zrobić sernik z pierniczkami?
Przygotuj spód: nastaw piekarnik na 180 stopni C bez termoobiegu, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Rozpuść masło i zblenduj je z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na blachę, mocniej dociskając ciasto do spodu, aby było zwarte. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
Przygotuj masę serową: żółtka oddziel od białek, żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie kolejno dodawaj masło, ser, budyń i mieszaj do powstania jednolitej masy. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do reszty, delikatnie mieszając drewnianą lub silikonową łyżką.
Na upieczony spód wylej część masy serowej, poukładaj pierniki i wylej resztę sera, tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę. Ciasto po upieczeniu zostaw w piekarniku na kolejną godzinę, następnie wyjmij i ostudź. Polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a polewa stężała.