Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik z kulkami orzechowymi - cudowny przepis na pyszne ciasto
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2021 01:00

Sernik z kulkami orzechowymi - cudowny przepis na pyszne ciasto

Sernik z kulkami orzechowymi
canva/pixelshot

Sernik z kulkami orzechowymi to pomysł na wyjątkowe ciasto, które skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Kakaowe biszkopty, masa serowa z kuleczkami orzechowymi i masa orzechowo-kawowa tworzą ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Poznaj przepis na pyszny sernik z kulkami orzechowymi.

Sernik z kulkami orzechowymi to ciasto idealne na wizytę gości, rodzinną imprezę, święta lub jako doskonały wypiek do kawy. Mocno orzechowy smak rewelacyjnie współgra z kakaowymi biszkoptami i puszystym serem. Ciasto jest wysokie, wyrośnięte, wygląda i smakuje doskonale.

W przepisie podane są składniki na jeden biszkopt, do przygotowania sernika są potrzebne dwa. Po upieczeniu biszkoptów i masy serowej z orzechami nie wyciągaj ich od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwi i pozwól im ostygnąć w piecu. Jeśli za wcześnie wyciągniesz delikatne biszkopty i masę serową, opadną i zrobi się zakalec.

Do przygotowania ciasta wykorzystałam orzechy włoskie, możesz jednak wykorzystać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i ziemnych. Ciasto udekoruj startą na grubych oczkach czekoladą lub zrób domową polewę do sernika.

Szukasz ciekawego pomysłu na sernik? Upiecz czekoladowy sernik Izaura, doskonały do kawy i na święta.

Przepis na sernik z kulkami orzechowymi

Składniki na 1 biszkopt kakaowy, do sernika są potrzebne 2 biszkopty (blacha o wymiarach 21x32 cm):

  • 3 jajka

  • 0,5 szklanki cukru

  • łyżka kakao

  • 0,5 szklanki mąki

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka oleju

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera do sernika z wiaderka

  • kostka masła

  • 8 jajek

  • szklanka cukru pudru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na kulki orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich

  • szklanka śmietany 18%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę orzechowo-kawową:

  • kostka masła

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 3 łyżeczki mielonych orzechów

  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Jak zrobić sernik z kulkami orzechowymi?

Na początku przygotuj pierwszy biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i po 1 żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach miksera.

Do masy wlej olej, dodaj przesianą wcześniej mąkę i delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Ciasto biszkoptowe przelej na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi biszkopt.

Przygotuj kulki orzechowe: orzechy zmiel drobno, przełóż do miski, dodaj śmietanę, cukier i proszek do pieczenia, następnie uformuj małe kuleczki. Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek, masło ubij z cukrem pudrem, dodaj żółtka, proszek do pieczenia i budyń, dodaj również masę serową i miksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przelej pół masy serowej, wyłóż kulki orzechowe, zalej resztą masy.

Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 50 minut, następnie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozwól masie ostygnąć. Przygotuj masę orzechowo-kawową: kawę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, miękkie masło utrzyj z cukrem i kakao, dodaj orzechy, kawę, miksuj do połączenia składników.

Orzechy włoskie

Pierwszy biszkopt wysmaruj częścią masy orzechowo-kawowej, przykryj upieczoną masą serową z kulkami orzechowymi, wylej resztę masy i przykryj biszkoptem. Górę udekoruj polewą czekoladową lub startą tabliczką czekolady.