Słowacka zupa czosnkowa. Pyszna i rozgrzewająca
Pomysł na błyskawiczną i bardzo aromatyczną zupę? Ugotuj słowacką zupę czosnkową z serem i grzankami. Zupę przygotujesz w zaledwie pół godziny, a posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na słowacką zupę czosnkową, idealną na szybki i smaczny obiad.
Słowacka zupa czosnkowa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Dzięki dużej zawartości czosnku, danie jest również niezwykle aromatyczne i zdrowe - zupa mocno rozgrzewa i chroni przed wirusami i bakteriami. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk.
Do zupy dodaję koperek, możesz zamienić go na szczypiorek lub natkę pietruszki- każda wersja smakuje wybornie. Danie koniecznie podaj z grzankami z czerstwego pieczywa. Grzanki pokrój w kostkę i zalej gorącym wywarem- będą idealne.
Zupę gotuję na kostce rosołowej, jeśli jednak mam więcej czasu, gotuję ją na przygotowanym wcześniej wywarze warzywnym . Dobrą bazą do zupy będzie również rosół z poprzedniego dnia.
Jeśli szukasz pomysłu na mocno rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, jest idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.
Przepis na słowacką zupę czosnkową
Składniki na 3-4 porcje:
-
10 dużych ząbków czosnku
-
cebula biała
-
2 łyżki koperku siekanego
-
50 g startego sera żółtego
-
oliwa z oliwek
-
suszony tymianek do smaku
-
sól, pieprz
-
koska rosołowa warzywna
-
pieczywo na grzanki
Jak ugotować słowacką zupę czosnkową?
Czosnek i cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, całość oprósz tymiankiem, wymieszaj. Warzywa przełóż do garnka, wlej 5 szklanek zimnej wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj około 20 minut.
W tym czasie podsmaż kromki chleba na patelni grillowej lub zrób grzanki w opiekaczu. Do zupy dodaj starty ser, gotuj, aż się rozpuści, danie dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Grzanki pokrój w kostkę, wlej zupę do miseczek, dodaj grzanki, oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.