Smakosze.pl
Zupa cebulowa

canva/robynmac

Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody

20 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.

Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.

Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.

Przygotuj również zupę czosnkową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.

Przepis na zupę cebulową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1,5 kg cebuli

  • 5 ząbków czosnku

  • liść laurowy

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki pszennej

  • 1,5 l bulionu wołowo-warzywnego

  • łyżka masła

Jak ugotować zupę cebulową?

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle czosnek, następnie dodaj obrane i pokrojone cebule, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi i duś pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodaj majeranek, zioła prowansalskie i duś kolejne 20 minut.

Z bulionu odlej pół szklanki i rozrób w nim mąkę. Resztę wlej do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, pod koniec dodaj rozrobioną w bulionie mąkę do zagęszczenia.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >