Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku
Kotlety ziemniaczane są doskonałą alternatywą dla schabowych czy mielonych. Ich skórka przyjemnie chrupie, a wnętrze jest wilgotne, smaczne i co ważne — bezmięsne. Dziś przyrządzimy smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Domownicy będą zachwyceni.
Kotlety ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Chociaż przygotowanie ich od początku też nie zajmie ci dużo czasu. Do ziemniaczanej masy dorzuć kilka smakowych dodatków, uformuj kotlety, usmaż i gotowe. A oto szczegóły.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
2 cebule
-
olej
-
2 jajka
-
200 g białego sera
-
tarta bułka do obtoczenia
-
tymianek
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
Przygotowanie ziemniaczanych kotletów
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, przestudź. Cebule obierz, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj też jajko i pokruszony, biały ser. Wymieszaj jednolitą masę. Dopraw ją tymiankiem, gałką, solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej formuj kotlety. Panieruj je w jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem.
Kotlety ziemniaczane możesz podać z duszonymi pieczarkami, sosem z leśnych grzybów lub sosem tatarskim.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis