Cudowne przepis na ekspresowe racuchy
Nie chyba nikogo, kto nie kojarzyłby tych delikatnych placuszków z dodatkiem drożdży. Racuchy — bo o nich mowa — smakują wyśmienicie. Jeszcze lepsze są z dodatkiem budyniu. Spróbujcie, a już nigdy nie wrócicie do klasyki.
Nie mając pod ręką drożdży, nie musicie wcale rezygnować z tego pysznego deseru, który potrafi przenieść nas wprost do czasów dzieciństwa. Kilka innych składników, które z pewnością macie w swojej lodówce, pozwoli wam wyczarować równie pyszny smakołyk.
Kiedy dwie pyszne potrawy się spotykają, zwykle powstaje coś równie pysznego. Nie inaczej będzie i tym razem, choć budyń wykorzystamy w formie proszku. Zawarta w nim skrobia da nam gwarancję, że placuszki nie rozpadną się, pochłaniając wodę zawartą w jabłkach. Jeśli kiedykolwiek racuchy wam się nie udały — wiecie co robić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na przepyszne racuchy z dodatkiem budyniu
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka kefiru lub maślanki
3 jaja
olej do smażenia
2 duże jabłka
cukier puder do posypania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jaja oraz kefir lub maślankę. Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Łączymy mokre i suche składniki, szybko je mieszając, a następnie dodajemy jabłka. Racuchy smażymy na głębokiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możecie też zjeść je z serkiem homogenizowanym.
Ci z was, którzy kochają racuchy, powinni zerknąć na ich pyszną alternatywę ze wschodu, czyli syrniki. Posmakują zwłaszcza fanom sera. Jeżeli zaś lubicie eksperymenty kulinarne, koniecznie spróbujcie placków z kiszonych ogórków. Będziecie zachwyceni ich bogatym smakiem.
Źródło zdjęcia: canva/ Daria Sannikova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2