Smakosze.pl
racuchy

canva/arfo

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

18 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie chyba nikogo, kto nie kojarzyłby tych delikatnych placuszków z dodatkiem drożdży. Racuchy — bo o nich mowa — smakują wyśmienicie. Jeszcze lepsze są z dodatkiem budyniu. Spróbujcie, a już nigdy nie wrócicie do klasyki.

Nie mając pod ręką drożdży, nie musicie wcale rezygnować z tego pysznego deseru, który potrafi przenieść nas wprost do czasów dzieciństwa. Kilka innych składników, które z pewnością macie w swojej lodówce, pozwoli wam wyczarować równie pyszny smakołyk.

Kiedy dwie pyszne potrawy się spotykają, zwykle powstaje coś równie pysznego. Nie inaczej będzie i tym razem, choć budyń wykorzystamy w formie proszku. Zawarta w nim skrobia da nam gwarancję, że placuszki nie rozpadną się, pochłaniając wodę zawartą w jabłkach. Jeśli kiedykolwiek racuchy wam się nie udały — wiecie co robić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszne racuchy z dodatkiem budyniu

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 szklanka kefiru lub maślanki

  • 3 jaja

  • olej do smażenia

  • 2 duże jabłka

  • cukier puder do posypania

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jaja oraz kefir lub maślankę. Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Projekt bez tytułu - 2021-09-19T204233.643

Jak mrozić kotlety schabowe i mielone?

CZYTAJ DALEJ

Łączymy mokre i suche składniki, szybko je mieszając, a następnie dodajemy jabłka.
Racuchy smażymy na głębokiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możecie też zjeść je z serkiem homogenizowanym.

Ci z was, którzy kochają racuchy, powinni zerknąć na ich pyszną alternatywę ze wschodu, czyli syrniki. Posmakują zwłaszcza fanom sera. Jeżeli zaś lubicie eksperymenty kulinarne, koniecznie spróbujcie placków z kiszonych ogórków. Będziecie zachwyceni ich bogatym smakiem.

krojenie jabłek

krojenie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/ Daria Sannikova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >