Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki
![gołąbki kuronia](https://images.iberion.media/images/1920/5j_S_Yif_Hq_Kn_T_Yi_C9_Qox_Lx_UL_golabkikuronia_8f3a6daeef.jpg)
Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej.
Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fantastyczne gołąbki Jakuba Kuronia
Składniki na 10 gołąbków:
główka kapusty włoskiej 1,5 kg
800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
1 duża cebula
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
100 g białego ryżu ugotowanego „al dente”
1 łyżka suszonego majeranku
1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
30 g masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie gołąbków:
Zaczynamy od oczyszczenia kapusty włoskiej. Odrywamy kilka wierzchnich liści, które zazwyczaj są twarde i gorzkawe, a następnie wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupiny.
Kapustę oparzamy we wrzątku, główkę umieszczając wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić. Po wyjęciu z garnka warto zahartować je w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowają swój intensywny zielony kolor.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty. Zawartość patelni odstawiamy do przestudzenia.
Z liści kapuścianych wycinamy grubsze „nerwy” i wyrównujemy ich dolną część. Do dużej miski wkładamy mięso mielone i ugotowany ryż, dodajemy majeranek. Następnie wrzucamy przestudzoną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprze i dokładnie łączymy składniki masy. Każdy liść wypełniamy farszem i zwijamy gołąbki, dość mocno ściskając kapustę. Na dno garnka wkładamy kilka podgotowanych liści, a następnie układamy gołąbki warstwami, na koniec przykrywając je pozostałymi liśćmi kapusty. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy 250 ml wywaru z gotowania gołąbków i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimum.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem w zależności od smaku wyjściowego użytych pomidorów. Gotowym sosem polewamy ułożone na talerzu gołąbki. Jeśli lubimy zioła, możemy dodać do niego koperek lub natkę pietruszki. Doskonale podkreślą one delikatny smak pomidorów.
![gołąbki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/aYDitAuDbQndoTioZGUqA/92f6240b3db208045b2328e754d192b9/go_abki.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/ fotokris
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)