Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki
Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej.
Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fantastyczne gołąbki Jakuba Kuronia
Składniki na 10 gołąbków:
główka kapusty włoskiej 1,5 kg
800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka
1 duża cebula
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
100 g białego ryżu ugotowanego „al dente”
1 łyżka suszonego majeranku
1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
30 g masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego
500 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie gołąbków:
Zaczynamy od oczyszczenia kapusty włoskiej. Odrywamy kilka wierzchnich liści, które zazwyczaj są twarde i gorzkawe, a następnie wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy z łupiny.
Kapustę oparzamy we wrzątku, główkę umieszczając wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić. Po wyjęciu z garnka warto zahartować je w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowają swój intensywny zielony kolor.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty. Zawartość patelni odstawiamy do przestudzenia.
Z liści kapuścianych wycinamy grubsze „nerwy” i wyrównujemy ich dolną część. Do dużej miski wkładamy mięso mielone i ugotowany ryż, dodajemy majeranek. Następnie wrzucamy przestudzoną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprze i dokładnie łączymy składniki masy. Każdy liść wypełniamy farszem i zwijamy gołąbki, dość mocno ściskając kapustę. Na dno garnka wkładamy kilka podgotowanych liści, a następnie układamy gołąbki warstwami, na koniec przykrywając je pozostałymi liśćmi kapusty. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy 250 ml wywaru z gotowania gołąbków i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimum.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem w zależności od smaku wyjściowego użytych pomidorów. Gotowym sosem polewamy ułożone na talerzu gołąbki. Jeśli lubimy zioła, możemy dodać do niego koperek lub natkę pietruszki. Doskonale podkreślą one delikatny smak pomidorów.
Źródło zdjęcia: canva/ fotokris
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron