Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis
Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.
Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone.
Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ogórki po kaszubsku
składniki:
-
4 kilogramy ogórków gruntowych
-
2 cebule
-
koper
-
sól
-
woda 2,5 litra
-
pół litra octu
-
1 słoiczek musztardy sarepskiej
-
pół kilograma cukru
Dokładnie umyj świeżo zerwane ogórki. Włóż je do miski z zimna wodą na około godzinę, wtedy będą bardziej jędrne. Cebule obierz z łupin i pokrój ją w średniej wielkości piórka. Na dnie czystych i wyparzonych słoików ułóż koper oraz cebulę w piórkach.
Do słoików ciasno włóż ogórki tak, aby zajęły całą wolna przestrzeń. Do garnka wlej ocet, wodę oraz musztardę. Dodaj cukier, sól i zagotuj całość na średnim ogniu.
Gorącą zalewą zalej ogórki i ciasno zakręć wieczka. Słoiki pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com