Smakosze.pl Przepisy Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis
canva.com/Изображения пользователя Oleksandr Diachenko

Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.

Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone.

Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki po kaszubsku

składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych

  • 2 cebule

  • koper

  • sól

  • woda 2,5 litra

  • pół litra octu

  • 1 słoiczek musztardy sarepskiej

  • pół kilograma cukru

Dokładnie umyj świeżo zerwane ogórki. Włóż je do miski z zimna wodą na około godzinę, wtedy będą bardziej jędrne. Cebule obierz z łupin i pokrój ją w średniej wielkości piórka. Na dnie czystych i wyparzonych słoików ułóż koper oraz cebulę w piórkach.

Do słoików ciasno włóż ogórki tak, aby zajęły całą wolna przestrzeń. Do garnka wlej ocet, wodę oraz musztardę. Dodaj cukier, sól i zagotuj całość na średnim ogniu.

Gorącą zalewą zalej ogórki i ciasno zakręć wieczka. Słoiki pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy