Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały?
Nie da się ukryć, że kalafior jest jednym z najchętniej zajadanych warzyw. Można go przygotować na wiele sposobów. Najczęściej decydujemy się na gotowanie we wrzątku. Jeśli chcesz, by kalafior wyszedł idealnie biały, koniecznie dodaj do wody łyżkę cukru.
Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada go liczne grono smakoszy. Kalafior wyjdzie znacznie apetyczniej za sprawą prostej sztuczki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Śnieżnobiały kalafior dzięki niepozornemu dodatkowi
Bez wątpienia kalafior często gości na naszych stołach. Specjał przyrządza się w rozmaitych odsłonach. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na zapiekankę, w której główną rolę grał kalafior.
Tym razem przyjrzymy się bliżej kwestii gotowania kalafiora. Najbardziej pożądane przez smakoszy są te warzywa, które wyróżniają się nienaganną bielą. Przeważnie w trakcie gotowania kalafior ciemnieje. Jak tego uniknąć?
Okazuje się, że kalafior będzie zachwycał nas śnieżną bielą, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Specjał w takiej odsłonie doskonale sprawdzi się w roli dodatku do sałatek i dań.
Warto zauważyć, że podczas gotowania kalafiora możemy skorzystać z jeszcze innych sztuczek. Godna uwagi jest ta, dzięki której pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Zagadnienie to zgłębialiśmy we wcześniejszym artykule.
Jak idealnie ugotować kalafior?
Na początku z warzywa wycinamy liście oraz twardą część łodygi. Kalafior starannie myjemy w zimnej wodzie. Jego trzonek warto naciąć w kształt litery X. Wówczas specjał ugotuje się w około 15 minut.
Jeśli zależy Ci na czasie i chcesz jeszcze szybciej ugotować kalafiora, najlepiej będzie podzielić go na mniejsze różyczki. Powinno to zająć około 8 minut. Warto jednak nadmienić, że kalafior jest warzywem, po które możemy sięgać nawet na surowo.
Na jednego kalafiora o wadze około 800 g powinny przypadać 2 litry wody. Mniejsza ilość spowolni proces gotowania. Koniecznie wzbogać wodę o mleko i łyżkę cukru. Warzywo wyjdzie wtedy perfekcyjnie.
Canva / tzahiV
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia smaku