Smakosze.pl
Buraczki z dodatkiem chrzanu

Canva / Yana Gayvoronskaya

Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zasmażane buraczki są nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku burgundowych bulw zagości starty chrzan. Kultowe buraczki zyskają bardziej wyrazisty smak.

Wyborne zasmażane buraczki uchodzą za jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane kotlety mielone bez ich towarzystwa. Buraczki warto wzbogacić o chrzan. Dzięki niemu smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zasmażane buraczki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że buraczki same w sobie są wyjątkowym przysmakiem. Na naszych talerzach goszczą one w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem.

Dziś sięgniemy po przepis na buraczki z dodatkiem chrzanu. Starty korzeń nada specjałowi wyrazistszych nut smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 kg buraków

  • 2 cebule

  • 60 g masła

  • 40 g mąki

  • odrobina kwasku cytrynowego

  • 50 g chrzanu chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z chrzanem

Na początku umyte buraki gotujemy do miękkości. Nie obieramy ich. Bulwy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ zabrudzenia z soku ciężko zmyć. Chrzan również ścieramy na tarce.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula odpowiednio zmięknie, całość wzbogacamy o mąkę. Wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy buraki.

Nie przerywamy mieszania. Buraki wzbogacamy o chrzan oraz przyprawy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe zasmażane buraczki idealnie sprawdzają się w roli dodatku do dań mięsnych. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z czerwonych bulw.

Zasmażane buraczki z chrzanem

Zasmażane buraczki z chrzanem

Canva / AnnaIleysh

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku

Przepisy

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Przepisy

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >