Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.08.2021 02:00

Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

Buraczki z dodatkiem chrzanu
Canva / Yana Gayvoronskaya

Zasmażane buraczki są nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku burgundowych bulw zagości starty chrzan. Kultowe buraczki zyskają bardziej wyrazisty smak.

Wyborne zasmażane buraczki uchodzą za jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane kotlety mielone bez ich towarzystwa. Buraczki warto wzbogacić o chrzan. Dzięki niemu smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zasmażane buraczki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że buraczki same w sobie są wyjątkowym przysmakiem. Na naszych talerzach goszczą one w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem.

Dziś sięgniemy po przepis na buraczki z dodatkiem chrzanu. Starty korzeń nada specjałowi wyrazistszych nut smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 kg buraków

  • 2 cebule

  • 60 g masła

  • 40 g mąki

  • odrobina kwasku cytrynowego

  • 50 g chrzanu chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z chrzanem

Na początku umyte buraki gotujemy do miękkości. Nie obieramy ich. Bulwy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ zabrudzenia z soku ciężko zmyć. Chrzan również ścieramy na tarce.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula odpowiednio zmięknie, całość wzbogacamy o mąkę. Wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy buraki.

Nie przerywamy mieszania. Buraki wzbogacamy o chrzan oraz przyprawy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe zasmażane buraczki idealnie sprawdzają się w roli dodatku do dań mięsnych. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z czerwonych bulw.

Zasmażane buraczki z chrzanem
Zasmażane buraczki z chrzanem

Canva / AnnaIleysh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram