Smakosze.pl
Buraczki z dodatkiem chrzanu

Canva / Yana Gayvoronskaya

Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zasmażane buraczki są nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku burgundowych bulw zagości starty chrzan. Kultowe buraczki zyskają bardziej wyrazisty smak.

Wyborne zasmażane buraczki uchodzą za jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane kotlety mielone bez ich towarzystwa. Buraczki warto wzbogacić o chrzan. Dzięki niemu smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zasmażane buraczki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że buraczki same w sobie są wyjątkowym przysmakiem. Na naszych talerzach goszczą one w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem.

Dziś sięgniemy po przepis na buraczki z dodatkiem chrzanu. Starty korzeń nada specjałowi wyrazistszych nut smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 kg buraków

  • 2 cebule

  • 60 g masła

  • 40 g mąki

  • odrobina kwasku cytrynowego

  • 50 g chrzanu chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z chrzanem

Na początku umyte buraki gotujemy do miękkości. Nie obieramy ich. Bulwy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ zabrudzenia z soku ciężko zmyć. Chrzan również ścieramy na tarce.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula odpowiednio zmięknie, całość wzbogacamy o mąkę. Wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy buraki.

Nie przerywamy mieszania. Buraki wzbogacamy o chrzan oraz przyprawy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe zasmażane buraczki idealnie sprawdzają się w roli dodatku do dań mięsnych. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z czerwonych bulw.

Zasmażane buraczki z chrzanem

Zasmażane buraczki z chrzanem

Canva / AnnaIleysh

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >
flaczki z boczniaka

Przepisy

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Czytaj więcej >