Smutne doniesienia o gastronomii
Bez wątpienia restauracje są bliskie sercu wielu smakoszy. Właśnie w takich lokalach mogliśmy raczyć się wyjątkowymi specjałami. Niestety, pandemia znacząco ograniczyła możliwość funkcjonowania lokali. Wiele restauracji nie radzi sobie z kryzysem.
Restauracje w obliczu obostrzeń
Z pewnością każdy wielbiciel kulinariów zdaje sobie sprawę z tego, w jakiej sytuacji znajdują się aktualnie restauracje. Lokale gastronomiczne właściwie z dnia na dzień zostały pozbawione możliwości przyjmowania gości w swoich progach .
Od 24 października restauracje mogą wydawać posiłki na wynos lub realizować dostawy. Takie rozwiązanie nie przynosi jednak wystarczających przychodów. Niektóre z lokali musiały zakończyć działalność. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że na taki krok zdecydowała się słynna warszawska restauracja .
Dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK wskazują, że restauracje są coraz bardziej zadłużone. Od kwietnia do lutego kwoty zaległości wzrosły o 10%. Tym samym sięgnęły one 715 milionów złotych. Okazuje się, że 7 na 10 firm gastronomicznych określa swoją sytuację jako słabą lub złą .
Jak rząd wspiera restauracje?
W takiej sytuacji restauracje liczą na jakąkolwiek pomoc. Rząd zapowiedział wprowadzenie bonu gastronomicznego. Wspominaliśmy o nim już w jednym z wcześniejszych artykułów . Jednak, na razie nie wiadomo, kiedy miałby on wejść w życie.
Restauracje mogą spodziewać się również czasowego obniżenia stawek VAT z 8% do 5%. Niestety, w tym wypadku również na próżno szukać konkretnych dat . Na razie lokale gastronomiczne są zdane na siebie.
(Canva.com / DisobeyArt)
Czy restauracje będą mogły gościć klientów w ogródkach?
Nietrudno zauważyć, że wiosna już zagościła w Polsce. Wielu smakoszy wykorzystywało dawniej ładną pogodę do spędzania czasu w ogródkach przy restauracjach. Niektórzy liczą na to, że takie rozwiązanie poprawi sytuację lokali gastronomicznych .
Rzecz jasna tego typu rozwiązanie będzie mogło wejść w życie dopiero po ograniczeniu dziennej liczby zachorowań. Niestety, nic nie zapowiada, by miało to szybko nastąpić . Zwłaszcza że obostrzenia dotyczące innych gałęzi gospodarki zostały przedłużone do 18 kwietnia.
Restauracje zetknęły się z ogromnymi problemami. Możemy je wspierać samodzielnie. Wystarczy, że od czasu do czasu zamówimy jedzenie z naszych ulubionych lokali. Warto zauważyć, że niektóre restauracje zaczęły przygotowywać gotowe produkty w słoikach. Nie zaszkodzi wypróbować takich specjałów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Business Insider; Interia Biznes; Onet Wiadomości