Smakosze.pl
Jak uratować przesoloną zupę lub sos?

Bruno /Germany z Pixabay

Jak uratować przesoloną zupę lub sos?

11 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Co zrobić, gdy przesolimy ulubione danie? Choć może się wydawać, że za mocno przyprawiony rosół czy sos jest już do wyrzucenia, warto przed podjęciem tak radykalnych kroków zastosować któryś z naszych trików. Sprzymierzeńcami w

Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się kulinarne wpadki. Do najczęstszych z nich należy zapewne przypalenie ulubionej potrawy. Jednak wsypanie do garnka zbyt dużej ilości soli mogłoby pewnie stawać w szranki z fiaskiem na polu pieczenia. 

Co zrobić z przesoloną zupą?

Na pewno nie wyrzucać! Choć w pierwszym odruchu można pomyśleć, że jednym zbyt intensywnym machnięciem ręki z solniczką, zmarnowaliśmy minuty spędzane nad dopieszczeniem ulubionej zupy, nic bardziej mylnego. Jeszcze nie wszystko stracone! 

Jak uratować przesoloną zupę? Jeśli w garnku wylądowało za dużo soli, można to jeszcze wyprowadzić na prostą (a raczej smaczną). Pomocny okaże się tutaj nabiał. Wystarczy dodać do gotującej zupy łyżkę śmietany 12% lub 18%. Jeśli nie masz jej pod ręką, zastąp ją łyżką mleka.

Od razu po połączeniu śmietany lub mleka z zupą, należy porządnie je ze sobą wymieszać. Dzięki temu słony posmak zostanie zniwelowany. 

Należy jednak pamiętać, że nie każdy nabiał nadaje się do dodawania do gorącej zupy. W żadnym wypadku postępuj tak z jogurtem. Jeśli chcesz go użyć, zrób to dopiero, gdy przelejesz zupę do miseczki.

Przesoloną zupę można również ratować skórkami z chleba. Muszą być to jednak skórki z suchego pieczywa, ponieważ świeże nie przyniosą żadnych efektów. Aby trik zadziałał, należy je wrzucić do gotującej się zupy i pozostawić w wywarze na kilkanaście minut. Skórki wchłoną nadmiar soli i znaturalizują smak potrawy. Przed podaniem zupy, należy oczywiście pamiętać o wyciągnięciu z niej skórek. 

Źródło: Pixabay/RitaE

Jak uratować przesolony rosół?

Chociaż rosół również jest zupą, dodanie do niego śmietany czy jogurtu w przypadku przesolenia, zupełnie się nie sprawdzi. Zamiast tego, lepiej dorzucić do zupy kilka surowych ziemniaków. Podobnie jak skórki z chleba, wyciągną one z niego nadmiar soli.

Równie dobrze w tym przypadku może sprawdzić się jabłko. Wystarczy przekroić je na pół i wrzucić do rosołu. Stosując ten sposób,  trzeba jednak bardzo pilnować, by pod wpływem ciepła, jabłko się nie rozpadło i wyciągnąć je z zupy nim to nastąpi. 

Masz dość tradycyjnego rosołu? Polecamy urozmaicony przepis na rosół z pieczonej gęsi lub z dodatkiem pieczonego pomidora.

Jak uratować przesolony sos lub gulasz?

Co jednak zrobić, gdy przesolimy ulubiony sos do mięsa lub pyszny gulasz? W tym przypadku może pomóc ryż, który świetnie sprawdza się nie tylko do wyciągnięcia wilgoci, gdy zalejemy sobie telefon. Nie pomoże on jednak przy ekstremalnym przesoleniu potrawy, jedynie gdy tylko trochę przesadziliśmy z tą przyprawą. 

Co należy więc zrobić? Do sosu lub gulaszu wrzuć woreczek z ryżem, który podczas gotowania będzie chłonął wodę z nadmiarem soli. Gotuj go ok. 10 minut, a po upływie tego czasu, sprawdź, czy danie smakuje tak, jak tego oczekiwałeś. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl; sposobnawszystko.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >