Smakosze.pl

canva /Teleginatania

Piorunujące zalety botwiny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Botwina to młode listki buraków. Dla wielu osób są prawdziwym smakiem wiosny. Nic dziwnego, w końcu jest to przysmak, na który czekamy niemal cały rok. Dlaczego warto po nią sięgać?

Korzyści z jedzenia botwiny

W listkach botwiny możemy znaleźć witaminy: A, K, D i z grupy B oraz wiele bardzo cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak: żelazo, magnez i potas. Jest lekkostrawny, dlatego z powodzeniem może być jedzony na diecie.

Roślina ma również działanie odkwaszające i oczyszczające organizm, dlatego szczególnie warto sięgać po nią, gdy chcemy oczyścić naszą wątrobę ze zbędnych toksyn.

Nie jest to jednak koniec dobrych informacji! Naukowcy okryli, że w botwinie znajdują się substancje o działaniu podobnym do kobiecego hormonu - estrogenu. Dzięki temu botwina ma pozytywny wpływ również na stan naszej skóry. Jakie są przeciwskazania do jedzenia botwiny?

Przeciwskazania do jedzenia botwiny

Botwina jest bardzo zdrowym składnikiem, ale niestety są sytuacje, w których lepiej po nią nie sięgać lub mocno ograniczyć jej spożycie. Nie powinniśmy jej jeść, gdy borykamy się z kamicą nerkową.

Roślina posiada również wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby borykające się z cukrzycą. W razie ewentualnych wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim lekarzem. 

Co możemy przyrządzić z botwiny?

Tak jak wspominaliśmy, botwina jest prawdziwym wiosennym przysmakiem. Zrobimy z niej pyszną zupę, sałatkę lub zdrowy koktajl. Należy jednak pamiętać, aby gotować ją w dużych ilościach wody, a następnie ją odlać.

Należy tak zrobić, aby pozbyć się zawartego w botwinie kwasu szczawiowego, który dosłownie "zabiera" z naszego organizmu wapń. Dlatego, warto ją podawać z dodatkiem mleka lub śmietany.

Podobnie wygląda sytuacja w przypadku zupy szczawiowej. Okazuje się, że nieprzypadkowo dodajemy do niej jajko. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty
Czytaj więcej >

Dieta

Poznajesz roślinę na zdjęciu? Kiedyś stosowały ją nasze babcie. Dziś zdrowy, ale zapomniany owoc wraca znowu do łask
Czytaj więcej >

Dieta

Tak karmią ludzi w polskich szpitalach. Sanepid wyjawił wyniki kontroli, pacjenci są oburzeni
Czytaj więcej >

Dieta

Lepiej zaplanuj picie kawy dopiero po tej godzinie. Jej działanie będzie skuteczniejsze, a organizm ci podziękuje
Czytaj więcej >

Dieta

Polacy ignorują te liście, a to wielki błąd. Są wręcz niesamowicie cenne
Czytaj więcej >

Dieta

Zamiast cukru, dodaj do kawy tę przyprawę. Nie chodzi tylko o smak, lista zalet odbiera mowę
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miksuję 2 śliwki z kefirem i dorzucam 2 składniki. Już niemal zapomniałam o przykrym problemie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które grzyby rosnące w Polsce są najzdrowsze? Będziecie zachwyceni, wielka niespodzianka
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Lepiej mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Doceniała go sama św. Hildegarda. Napar z tego zioła może działać cuda
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Miksuję 2 śliwki z kefirem i dorzucam 2 składniki. Już niemal zapomniałam o przykrym problemie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które grzyby rosnące w Polsce są najzdrowsze? Będziecie zachwyceni, wielka niespodzianka
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Lepiej mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Doceniała go sama św. Hildegarda. Napar z tego zioła może działać cuda
Czytaj więcej >