Smakosze.pl Produkty Smutne wieści o cenach świątecznej kapusty
canva/karamba70

Smutne wieści o cenach świątecznej kapusty

20 grudnia 2021

Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż.

Drożeje masło , coraz więcej płacimy też za kawę . Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa , które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.

Polskie warzywa coraz droższe

Ekspert rynku Marcin Kmera w rozmowie PAP sugeruje, że niestety należy nastawić się na kolejne podwyżki. Obserwuje on bowiem, że handlowcy czekają, aż ceny jeszcze wzrosną, by móc korzystniej sprzedać wykorzystywane na tradycyjnej wigilii produkty:

„Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen”. — wyjaśnia specjalista.

Ekspert zdradził, że przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, buraki ćwikłowe handlowcy kupowali po 0,7 zł/kg, a ziemniaki za 0,67 zł/kg. Obecnie koszty te to odpowiednio 1,9 zł/kg (wzrost o 153%), 1,5 zł/kg (o 98% więcej) i 1,1 zł (wzrost na poziomie 120%).

Tanieją za to jabłka i gruszki

Za krajowe owoce, a zwłaszcza sezonowe jabłka i gruszki, handlowcy zapłacą teraz mniej. Jabłka staniały niemal o połowę w porównaniu do ceny hurtowej sprzed roku. Największy spadek odnotowała odmiana Lobo.

„Cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17%”. — poinformował analityk.

W przypadku owoców importowanych sytuacja jest nieco gorsza, bo koszyk jest droższy o 13,4%. Najwięcej zdrożały granaty (aż o 52% drożej) i zagraniczne gruszki (wzrost o 35%.). Grejpfruty z kolei potaniały (spadek ceny o 12%).

Polskie warzywa
Polskie warzywa są coraz droższe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: forsal

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy