Smakosze.pl

canva/chas53

Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy.

Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.

Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej np. krupczatki

  • 20 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 dag cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek

  • mielony cynamon

  • szczypta zmielonych goździków

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 dobrze dojrzały banan

  • 5 dag orzechów włoskich

Przygotowanie szarlotki

Na nadzienie jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Umieść w rondlu, dodaj cynamon, goździki i cukier. Smaż, aż jabłka zmiękną.

Do jabłek dodaj mąkę kukurydzianą, chwilę podgotuj, by mąka zagęściła masę. Wystudź, wymieszaj z tartą bułką, rozgniecionym bananem i posiekanymi orzechami.

Na ciasto mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj kawałki masła, posiekaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj nożem, a potem zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię, włóż do zamrażarki na 15 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż nią dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.

Podpieczony spód posyp tartą bułką, wyłóż na niego masę jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne szarlotki. Sprawdź, jak przygotować szarlotkę z bakaliami , a także jak zrobić szarlotkę z ciastem na smalcu .

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Lara Hata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: malacukierenka

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >