Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera
Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy.
Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.
Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej np. krupczatki
20 dag masła
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
na nadzienie:
1,5 kg jabłek
mielony cynamon
szczypta zmielonych goździków
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki tartej bułki
1 dobrze dojrzały banan
5 dag orzechów włoskich
Przygotowanie szarlotki
Na nadzienie jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Umieść w rondlu, dodaj cynamon, goździki i cukier. Smaż, aż jabłka zmiękną.
Do jabłek dodaj mąkę kukurydzianą, chwilę podgotuj, by mąka zagęściła masę. Wystudź, wymieszaj z tartą bułką, rozgniecionym bananem i posiekanymi orzechami.
Na ciasto mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj kawałki masła, posiekaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj nożem, a potem zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię, włóż do zamrażarki na 15 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż nią dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C.
Podpieczony spód posyp tartą bułką, wyłóż na niego masę jabłkową, wyrównaj powierzchnię. Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piecz ok. 35 minut w 200 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne szarlotki. Sprawdź, jak przygotować szarlotkę z bakaliami, a także jak zrobić szarlotkę z ciastem na smalcu.
Źródło zdjęcia: canva/Lara Hata
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: malacukierenka