Jak wykorzystać buraki z barszczu?
Barszcz czerwony wymaga użycia dużej ilości buraków w celu osiągnięcia odpowiedniego poziomu smaku, koloru i aromatu. Po ugotowaniu zupy mało kto wykorzystuje jeszcze kawałki buraków, lecz warto to zmienić. Sałatka przygotowana na ich bazie jest intensywna, a także pozwala zmniejszyć produkcję odpadków w kuchni.
Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które zaleca się jeść jak najczęściej. Duże korzyści daje barwnik odpowiedzialny za charakterystyczny kolor buraków, który jest przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze odgrywają ogromną rolę podczas walki ze stanami zapalnymi i innymi problemami zdrowotnymi.
Sałatka z buraków po barszczu pozwala nie tylko ponownie użyć coś, co większość z nas zazwyczaj wyrzuca. Sałatka prezentuje się na tyle okazale, że może zachwycić fana buraków. Przepis na nią jest banalnie prosty i szybki, co ułatwia wykonanie go od razu po zrobieniu zupy.
Przepis na sałatkę z buraków
Składniki:
500 g buraków z barszczu
5 ogórków konserwowych
4 jajka
1 cebula czerwona
5 łyżek majonezu
pieprz
sól
Zacznij od wyciągnięcia buraków z wywaru i ostudzenia ich. Po wystygnięciu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj o założeniu rękawiczek, ponieważ sok z buraków silnie barwi skórę, zostawiają mało estetyczne plamy na wiele tygodni.
Ogórki posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je do miski razem ze startymi burakami. Cebulę obierz, posiekaj na niewielkie kawałki i również dodaj do buraków. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
Składniki w misce dopraw dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Dołóż do sałatki majonez i dokładnie wymieszaj. Wstaw ją do lodówki na przynajmniej 1 godzinę przed podaniem - wtedy smaki dobrze się przegryzą i całość będzie smaczniejsza.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/Saaster, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wszelkieprzepisy