Smakosze.pl
Herbata korzenna

canva/Olga Kriger

Rozgrzewająca herbata z miodem, imbirem i pomarańczą na zimę

26 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie.

Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ.

Buraki z barszczu

Jak wykorzystać buraki z barszczu?

CZYTAJ DALEJ

Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.

Przepis na herbatę z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 1 litr mocnej herbaty

  • 2 gałązki tymianku

  • 4 łyżeczki miodu

  • 1 pomarańcza

  • konfitura z malin

  • 1 cytryna

  • 2 kawałki cynamonu

  • 8 goździków

  • 4 cm kawałek imbiru

Zacznij od umycia owoców pod bieżącą i ciepłą wodą. Potnij je na plastry i włóż po jednym do 4 kubków lub szklanek z grubego szkła. Korę cynamonową podziel na 4 równe kawałki i dodaj je do plastrów cytrusów.

Herbatę zaparz zawczasu, aby zdążyła ostudzić się na tyle, że będzie ciepła, jednak niegorąca. Do kubków wsyp po 2 goździki, pół gałązki tymianku oraz po 1-centymetrowym kawałku imbiru, który został starty.

Do kubków wlej herbatę, posłodź miodem oraz konfiturą z malin i od razu podawaj. Napój najlepiej smakuje zaraz po powrocie z długiego spaceru lub jako dodatek do wieczornego seansu filmowego. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na napar z łopianu.

Herbata

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >