Smakosze.pl

canva/Olga Kriger

Rozgrzewająca herbata z miodem, imbirem i pomarańczą na zimę

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zimą łatwo o wychłodzenie spowodowane silnym wiatrem, deszczem czy śniegiem - na takie problemy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata. Dodając do niej liczne przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon, goździki czy pomarańcze, uzyskuje się esencjonalny i pyszny napar. Poniżej prezentujemy najlepszy sposób na jej przygotowanie.

Herbata znana jest na całym świecie i stanowi najczęściej pity napój, który bije w kategorii ilości nawet kawę. Sposobów na jej zaparzenie jest wyjątkowo dużo i praktycznie każdy region ma swój własny. Zimą najlepiej sprawdza się jednak jeden typ.

Herbata z korzennymi przyprawami rozgrzewa i rozpala zmysły intensywnymi oraz wyjątkowo bogatymi zapachami. Jako słodzik warto użyć do niej miodu, który podkreśli smak wszystkich składników, a także poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego - znany jest wszak ze swoich właściwości bakteriobójczych.

Przepis na herbatę z przyprawami korzennymi

Składniki:

  • 1 litr mocnej herbaty

  • 2 gałązki tymianku

  • 4 łyżeczki miodu

  • 1 pomarańcza

  • konfitura z malin

  • 1 cytryna

  • 2 kawałki cynamonu

  • 8 goździków

  • 4 cm kawałek imbiru

Zacznij od umycia owoców pod bieżącą i ciepłą wodą. Potnij je na plastry i włóż po jednym do 4 kubków lub szklanek z grubego szkła. Korę cynamonową podziel na 4 równe kawałki i dodaj je do plastrów cytrusów.

Herbatę zaparz zawczasu, aby zdążyła ostudzić się na tyle, że będzie ciepła, jednak niegorąca. Do kubków wsyp po 2 goździki, pół gałązki tymianku oraz po 1-centymetrowym kawałku imbiru, który został starty.

Do kubków wlej herbatę, posłodź miodem oraz konfiturą z malin i od razu podawaj. Napój najlepiej smakuje zaraz po powrocie z długiego spaceru lub jako dodatek do wieczornego seansu filmowego. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst  wyjaśnia tajniki przepisu na napar z łopianu.

Herbata

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]