Smakosze.pl Przepisy Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

16 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone są daniem prostym, szybkim i smacznym. Mielone mięso wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować kotlety i je usmażyć. Jak się okazuje, dodatek jajka wcale nie jest konieczny. Przekonajcie się zresztą sami, testując przepis na kotlety mielone bez jajka. Zobaczycie, że wyjdą soczyste i dobrze sklejone. Wystarczy, że sięgniecie po jeden produkt.

Do przygotowania kotletów mielonych oczywiście niezbędne jest mielone mięso. Pozostałe składniki, tak naprawdę można używać lub nie. Niektórzy dodają do nich namoczoną bułkę, inni wsypują bułkę tartą. Dla niektórych niezbędna jest podsmażona cebulka, inni dodają surową, a jeszcze inni ją pomijają.

Podobnie jest z dodatkiem jajka — choć niektórzy uważają, że zapewnia kotletom zwięzłość, jego dodatek wcale nie jest niezbędny. Można bowiem bez problemu zastąpić jajko np. mąką ziemniaczaną. Ona również sprawi, że mięsna masa będzie zwarta.

Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • ok. 3/4 szklanki mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Kajzerkę namocz w mleku. Odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj też mąkę ziemniaczaną, mniej więcej łyżeczkę majeranku, sporo soli i pieprzu. Wyrób dokładnie mięsną masę.

Z masy uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce, usmaż na rozgrzanym oleju.

Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety mielone bez dodatku cebuli , a także na kotlety mielone z żółtym serem .

skrobia ziemniaczana
skrobia ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Sarah2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy