Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?
Domowy pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Jeśli do mięsnej masy dodamy pianę z białek, uzyskamy wyrób tak puszysty i delikatny jak nigdy wcześniej. Babciny sekret jest jedną z kilku wskazówek, które pomogą wam zrobić pasztet, który zachwyci waszych gości. Dowiedźcie się, o co jeszcze warto zadbać.
Pożywna przekąska, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami takimi jak np. ogórek kiszony czy pomidor doczekała się już wielu wersji, także wegańskich z żurawiną czy kaszą pęczak. Tradycyjny przepis oparty jest jednak o mięsa, a sekretem idealnej konsystencji takiego pasztetu są dobrze zastosowane składniki.
Co zrobić, żeby pasztet był kremowy i puszysty?
Za konsystencję wyrobu i dobre połączenie wszystkich składników odpowiadają jajka. Zadbać należy nie tylko o odpowiednią ich liczbę, ale też o formę, w jakiej trafią do masy. Jeżeli żółtka oddzielimy od białek i te drugie ubijemy na pianę, nasz pasztet stanie się bardziej puszysty.
Pamietajmy tylko, by pianę dodać na samym końcu i ostrożnie połączyć ją z masą. Warto zrobić to tak, jak nasze babcie — mieszając masę dłonią możliwie krótko. Liczbę jaj — a zatem docelową ilość piany — determinować będzie porcja mięsa, której użyjemy. Zazwyczaj na 2 kilogramy składników bazowych stosuje się 3 jaja.
Istotnym parametrem wpływającym na finalną konsystencję pasztetu jest też jakość mięsa. Wybierzmy dobrej jakości wieprzowinę np. łopatkę, szynkę czy karkówkę. Jeżeli chcemy przyrządzić pasztet mieszany, warto zaopatrzyć się również w wołowinę. Tu polecamy pręgę lub łatę.
Niektórzy przyrządzają również delikatne drobiowe pasztety z indyka, kurczaka lub kaczki. Niezależnie od bazy, do wyrobu często trafiają również podroby, czyli wątróbce, płuca czy serca. Dobór mięsa odgrywa ważną rolę, lecz jeśli dobrze go nie zmielimy, o kremowym pasztecie możemy zapomnieć.
Co jeszcze warto zrobić?
Pasztet nie będzie smaczny, jeśli mięsna masa wyjdzie sucha. Może się tak zdarzyć, gdy nasze mięso jest chude. W tej sytuacji warto dodać esencjonalnego wywaru. Można w nim też namoczyć kajzerkę czy inną delikatną bułkę.
Dobry mięsny pasztet musi być również właściwie przyprawiony. Nie wystarczy zadbać o właściwe posolenie czy dodatek pieprzu. Dodajcie wyrazistych ziół np. majeranku, ziela angielskiego czy liści laurowych, a wyrób nabierze charakteru. Do mięs świetnie pasuje także gałka muszkatołowa i imbir.
Źródło zdjęcia: canva/Sedaeva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie, ofeminin