Rewolucyjna mizeria bez ogórków, na bazie cukinii
Znudziła wam się klasyczna mizeria? Zastąpcie ogórka szklarniowego cukinią. To pyszne warzywo w towarzystwie delikatnej śmietany i jogurtu smakuje wybornie. Surówkę przygotujecie szybko, a podać będziecie ją mogli do dowolnego mięsa. Skusicie się?
Surówki są bardzo ważnym elementem obiadu. Tradycyjne receptury na colesława czy specjał z kiszonej kapusty mogą się jednak znudzić. Warto zadbać o urozmaicenie diety i sięgnąć po inne niż zwykle receptury. Wypróbujcie nasz nowy sposób na odświeżenie dobrze znanej smakoszom ogórkowej klasyki.
Przepis na wyjątkowo smaczną mizerię z cukinii
Składniki:
1 duża cukinia
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy ją w paseczki lub cienkie plasterki i przekładamy do sporej miski. Warzywo posypujemy solą i odstawiamy na około pół godziny, by nieco zmiękło i utraciło ewentualna gorycz.
Nadmiar soli usuwamy i łączymy cukinię z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy odrobiną cukru. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
Jogurt naturalny i śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić roślinnymi alternatywami nabiału. Szczególnie polecamy użycie śmietanki kokosowej, która smakuje podobnie jak klasyczna śmietana 18%.
Zamiast cukru możecie użyć dowolnego składnika, który nada słodyczy. Nie przesadźcie tylko z ilością, bo cukinia sama w sobie jest delikatnie słodka.
Jeśli mamy możliwość, pokrójmy cukinię przy pomocy obieraczki julienne. Sprzęt ten pozwoli nam uzyskać cieniutkie paseczki, które bardzo ładnie wyglądają na talerzu.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kolizjesmakow