Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjna mizeria bez ogórków, na bazie cukinii

Rewolucyjna mizeria bez ogórków, na bazie cukinii

Pyszna mizeria z cukinii
canva/zia_shusha

Znudziła wam się klasyczna mizeria? Zastąpcie ogórka szklarniowego cukinią. To pyszne warzywo w towarzystwie delikatnej śmietany i jogurtu smakuje wybornie. Surówkę przygotujecie szybko, a podać będziecie ją mogli do dowolnego mięsa. Skusicie się?

Surówki są bardzo ważnym elementem obiadu. Tradycyjne receptury na colesława czy specjał z kiszonej kapusty mogą się jednak znudzić. Warto zadbać o urozmaicenie diety i sięgnąć po inne niż zwykle receptury. Wypróbujcie nasz nowy sposób na odświeżenie dobrze znanej smakoszom ogórkowej klasyki.

Przepis na wyjątkowo smaczną mizerię z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy ją w paseczki lub cienkie plasterki i przekładamy do sporej miski. Warzywo posypujemy solą i odstawiamy na około pół godziny, by nieco zmiękło i utraciło ewentualna gorycz.

Nadmiar soli usuwamy i łączymy cukinię z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy odrobiną cukru. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jogurt naturalny i śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić roślinnymi alternatywami nabiału. Szczególnie polecamy użycie śmietanki kokosowej, która smakuje podobnie jak klasyczna śmietana 18%.

  • Zamiast cukru możecie użyć dowolnego składnika, który nada słodyczy. Nie przesadźcie tylko z ilością, bo cukinia sama w sobie jest delikatnie słodka.

  • Jeśli mamy możliwość, pokrójmy cukinię przy pomocy obieraczki julienne. Sprzęt ten pozwoli nam uzyskać cieniutkie paseczki, które bardzo ładnie wyglądają na talerzu.

Pokrojona w paseczki cukinia
Pokrojona w paseczki cukinia zastąpi ogórka w mizerii

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kolizjesmakow

Zapraszamy na nasz Instagram