Sos teriyaki
Sos teriyaki
Sos teriyaki jest niezastąpionym elementem japońskiej kuchni. Doskonale nadaje się do marynowania każdego rodzaju mięsa i ryb, nadając im słodkawą, orientalną nutę.
Aby przygotować sos teriyaki, potrzebujesz:
2 łyżki miodu,
3 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki cukru brązowego,
ząbek czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
szklankę wody.
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Skrobię kukurydzianą dokładnie zmieszaj z odrobiną wody. Na patelnię wlej wodę, sos sojowy i miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się ostatniego składnika. Następnie dodaj czosnek, imbir, cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu. Stopniowo dolewaj skrobię i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego sosu.
Pieczony łosoś w sosie teriyaki
Łosoś pieczony w sosie teriyaki z sezamem w towarzystwie warzyw i ryżu jest naprawdę świetnym połączeniem. Danie jest proste w wykonaniu, a sos teriyaki doda mu orientalnego i wyjątkowego smaku.
Składniki na dwie porcje łososia w sosie teriyaki:
4 kawałki łososia,
100 ml sosu teriyaki,
szczypiorek,
sezam,
torebka ryżu jaśminowego,
zielona fasolka szparagowa,
mały brokuł,
cukinia,
mała cebula,
marchewka,
sól, pieprz.
Cukinię i marchewkę pokrój w słupki, posiekaj cebulę. Fasolkę, kilka różyczek brokułu, marchewkę, cukinię i cebulę ugotuj na parze. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego łososia i posmaruj sosem teriyaki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 minut. Ugotuj torebkę ryżu na sypko.
Upieczonego łososia polej odrobiną sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.Podawaj z ryżem i warzywami.
Smacznego!
undefinedundefined