Sos teriyaki
pixabay.com

Sos teriyaki

Sos teriyaki jest niezastąpionym elementem japońskiej kuchni. Doskonale nadaje się do marynowania mięs i ryb, nadając im słodkawą, orientalną nutę.

Sos teriyaki

Sos teriyaki jest niezastąpionym elementem japońskiej kuchni. Doskonale nadaje się do marynowania każdego rodzaju mięsa i ryb, nadając im słodkawą, orientalną nutę.

Aby przygotować sos teriyaki, potrzebujesz:

  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • szklankę wody.

Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Skrobię kukurydzianą dokładnie zmieszaj z odrobiną wody. Na patelnię wlej wodę, sos sojowy i miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się ostatniego składnika. Następnie dodaj czosnek, imbir, cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu. Stopniowo dolewaj skrobię i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego sosu.


Pieczony łosoś w sosie teriyaki

Łosoś pieczony w sosie teriyaki z sezamem w towarzystwie warzyw i ryżu jest naprawdę świetnym połączeniem. Danie jest proste w wykonaniu, a sos teriyaki doda mu orientalnego i wyjątkowego smaku.

Składniki na dwie porcje łososia w sosie teriyaki:

  • 4 kawałki łososia,
  • 100 ml sosu teriyaki,
  • szczypiorek,
  • sezam,
  • torebka ryżu jaśminowego,
  • zielona fasolka szparagowa,
  • mały brokuł,
  • cukinia,
  • mała cebula,
  • marchewka,
  • sól, pieprz.

Cukinię i marchewkę pokrój w słupki, posiekaj cebulę. Fasolkę, kilka różyczek brokułu, marchewkę, cukinię i cebulę ugotuj na parze. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego łososia i posmaruj sosem teriyaki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 minut. Ugotuj torebkę ryżu na sypko.

Upieczonego łososia polej odrobiną sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Podawaj z ryżem i warzywami.

Smacznego!

Następny artykuł