Smakosze.pl
Sos teriyaki

pixabay.com

Sos teriyaki

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sos teriyaki jest niezastąpionym elementem japońskiej kuchni. Doskonale nadaje się do marynowania mięs i ryb, nadając im słodkawą, orientalną nutę.

Sos teriyaki

Sos teriyaki jest niezastąpionym elementem japońskiej kuchni. Doskonale nadaje się do marynowania każdego rodzaju mięsa i ryb, nadając im słodkawą, orientalną nutę.

Aby przygotować sos teriyaki, potrzebujesz:

  • 2 łyżki miodu,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 4 łyżki cukru brązowego,

  • ząbek czosnku,

  • kawałek świeżego imbiru,

  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

  • szklankę wody.

Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Skrobię kukurydzianą dokładnie zmieszaj z odrobiną wody. Na patelnię wlej wodę, sos sojowy i miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się ostatniego składnika. Następnie dodaj czosnek, imbir, cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu. Stopniowo dolewaj skrobię i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego sosu.

Pieczony łosoś w sosie teriyaki

Łosoś pieczony w sosie teriyaki z sezamem w towarzystwie warzyw i ryżu jest naprawdę świetnym połączeniem. Danie jest proste w wykonaniu, a sos teriyaki doda mu orientalnego i wyjątkowego smaku.

Składniki na dwie porcje łososia w sosie teriyaki:

  • 4 kawałki łososia,

  • 100 ml sosu teriyaki,

  • szczypiorek,

  • sezam,

  • torebka ryżu jaśminowego,

  • zielona fasolka szparagowa,

  • mały brokuł,

  • cukinia,

  • mała cebula,

  • marchewka,

  • sól, pieprz.

Cukinię i marchewkę pokrój w słupki, posiekaj cebulę. Fasolkę, kilka różyczek brokułu, marchewkę, cukinię i cebulę ugotuj na parze. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego łososia i posmaruj sosem teriyaki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 15 minut. Ugotuj torebkę ryżu na sypko.

Upieczonego łososia polej odrobiną sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.Podawaj z ryżem i warzywami.

Smacznego!

undefinedundefined

Magdalena Patacz

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >