Sos z brokułów do makaronu - szybki, sprawdzony obiad
Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.
Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.
Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację.
Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.
Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe , idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.
Przepis na sos z brokułów do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
-
brokuł
-
świeża bazylia
-
3 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
30 g parmezanu
-
sól, świeżo mielony pieprz
-
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
-
makaron penne lub paccheri
Jak zrobić sos z brokułów do makaronu?
Makaron ugotuj al dente, odcedź. Brokuł podziel na malutkie różyczki, gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty od momentu zagotowania, odcedź.
Zetrzyj parmezan na tarce o grubych oczkach, posiekaj ząbki czosnku. Różyczki brokuła przełóż do miski, dodaj starty ser, czosnek, wlej oliwę, kilka listków bazylii, sok z cytryny. Całość zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby wlej więcej oliwy.
Źródło zdjęcia: canva/Iryna Kaliukina Sos dopraw do smaku solą, pieprzem. Makaron podziel na porcje i każdą z nich przesmaż z łyżką sosu na rozgranej patelni. Podaj z listkami bazylii, smacznego.