Pesto
Canva / Image Professionals GmbH

Przepis na sos pesto według Ani Starmach, genialny na szybki obiad

Pesto, to kolejna włoska potrawa, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Włosi są w tej kwestii niekwestionowanymi mistrzami, gdyż to właśnie oni słyną z pysznej kuchni, opartej o proste składniki. Jednak najważniejsze we włoskiej kuchni jest to, aby produkty były najwyższej jakości. Im prostsze danie, tym ważniejsze jest pochodzenie i naturalny smak składników.

Właśnie takim prostym, a zarazem skomplikowanym daniem jest pesto. Składa się dosłownie z kilku produktów, jednak aby wyszło idealne, musza one być najwyższej jakości. Najprościej mówiąc, pesto to zielony sos do makaronu. Ale czy zbytnio nie uproszczamy sprawy? Pesto, to przecież zdecydowanie więcej. Ma w sobie niesamowity aromat bazylii, dzięki któremu zamienia zwyczajny makaron, w wykwintne danie wprost stworzone na romantyczną kolację we dwoje.

Cała prawda o pesto!

Po pierwsze pesto jest niesamowicie uniwersalne. A jak wiadomo jest to cecha, którą każdy z nas niesamowicie ceni w kuchni. Nie ma nic lepszego niż uszykowanie jednego sosu, potrawy lub dodatku, który z powodzeniem możemy wykorzystać do kolejnych kulinarnych fantazji. Szczególnie, że pesto można mrozić. Możesz uszykować na jeden raz większą porcję i z powodzeniem przetrzymywać je w zamrażalce, aby wykorzystać do kolejnych potraw.

Sprawdzi się jako sos do makaronu, dodatek do risotto a nawet możesz je połączyć z ciastem francuskim. Z powodzeniem skomponuje się także z mięsem, pieczywem lub rybami. Każde danie potrafi ożywić i nadać mu śródziemnomorskiego klimatu.

Pierwszy przepis na pesto powstał w 1863 roku. Była to receptura, która najbardziej odpowiadała temu co współcześnie nam znane. Sercem pesto jest Genua, stąd też sos wziął swoją nazwę – pesto alla genovese. Pierwszy człon w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego oznacza gnieść, miażdżyć, natomiast drugą część odnosi się bezpośrednio do miejsca, które słynie z najlepszego pesto z bazylii. Oprócz tego mamy jeszcze kilka odmian tego pysznego sosu:

- pesto rucola – bazylia została zastąpiona liśćmi rukoli, ze względu na mocny, pikantny smak idealnie nadaje się do makaronów i grzanek
- pesto alla calabrese – w jego skład wchodzą czerwone papryki oraz ser ricotta. Świetnie sprawdzi się do przystawek wykonanych z ciasta francuskiego
- pesto alla siciliana – czerwone pesto, które obok zielonego, jest najbardziej popularne. Czerwony kolor zawdzięcza dodaniu pomidorów oraz czasami, papryczki chilli. Sprawdzi się jako dodatek do makaronów, mięsa oraz ryb
- pesto z pietruszki – jest nazywane „polską wersją” jednak było wytwarzane już w XIX wieku w Genui, gdy kończył się sezon na bazylię. Sprawdzi się jako dodatek do zup i risotto

Przepis na pesto według Ani Starmach


Ania Starmach zdradziła ostatnio na swoim blogu prosty przepis na aromatyczne pesto z bazylii. Postanowiliśmy podzielić się z Wami tą recepturą ze względu na prostotę i łatwość wykonania. Gotowe pesto można również dostać w sklepach, jednak gwarantujemy, że domowy sos jest zdecydowanie lepszy od tego dostępnego na sklepowych półkach.

Do przygotowania bazyliowego, zielonego pesto potrzebujesz:
- orzeszki pinii
- świeża bazylia
- ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
- sól, pieprz
-sok z cytryny

Przygotowanie tego sosu jest niezwykle proste. Wystarczy podprażyć na patelni orzeszki piniowe i przełożyć je do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodaj liście bazylii, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ubij na gładką masę za pomocą blendera.

Jeśli zależy Ci na tradycyjnym wykonaniu, możesz składniki ugnieść w moździerzu, jednak jest to zdecydowanie bardziej czasochłonna procedura. Jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, dodaj więcej bazylii oraz parmezanu. Gdy okaże się zbyt gęsty, dolej oliwy. Gotowe pesto może stać w lodówce przez około tydzień. Możesz też z powodzeniem zamrozić je na później. Smacznego!

Następny artykuł