Smakosze.pl Przepisy Sos z pieczarek do makaronu. Tani i prosty dodatek
Sos z pieczarek do makaronu
canva/Teka77

Sos z pieczarek do makaronu. Tani i prosty dodatek

21 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z pieczarek do makaronu to prosty sos, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, danie jest więc pomysłem na ekspresowy obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Sos z pieczarek na śmietanie, podany z natką pietruszki i startym parmezanem smakuje wyśmienicie i za każdym razem każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos z pieczarek do makaronu.

Pieczarki to grzyby hodowlane, które są dostępne w sklepach prze cały rok. Mim tego, iż niektórzy uważają, że pieczarki składają się głównie z wody, grzyby te do świetne źródło witamin z grupy B, w tym tiaminy i kwasu foliowego.

Z pieczarek przygotujesz wiele smacznych potraw. Sosy na ich bazie są bardzo aromatyczne, pyszne i zdrowie. S os pieczarkowy to świetny dodatek do makaronów, placków ziemniaczanych i pieczonych mięs, np. do polędwiczek wieprzowych i schabu.

Do sosu pieczarkowego ugotuj swój ulubiony makaron, zwykle gotuję penne lub tagliatelle, ponieważ te dwa rodzaje makaronu doskonale łączą się z każdym sosem, który przywiera do grubych nitek i rurek, nadając im smak.

Z pieczarek ugotujesz również doskonałą w smaku, sycącą zupę- tu poznasz przepis na obłędną pieczarkową , jak u babci.

Przepis na sos z pieczarek do makaronu

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • natka pietruszki

  • pół szklanki śmietany 18%

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • mały kawałek parmezanu (opcjonalnie)

Jak zrobić sos z pieczarek do makaronu?

Pieczarki umyj i pokrój w plastry, posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż puszczą wodę i cała wyparuje. Do pieczarek dodaj sporą ilość posiekanej natki pietruszki, wymieszaj.

Smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/ tomis2014 Wlej śmietanę, ponownie wymieszaj i podgotuj 2-3 minuty, żeby danie zgęstniało. Dopraw je do smaku solą, pieprzem. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej sosem pieczarkowym i oprósz startym parmezanem. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl