Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Pokochasz ich smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.01.2022 01:00

Idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Pokochasz ich smak

Idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
canva/Lilechka75

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to danie idealne na obiad w chłodne dni, nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Polędwiczki przygotujesz w prosty sposób w niecałą godzinę, a ich smak i aromat oczarują Twoich najbliższych. Sprawdź, jak zrobić idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują wybornie z ryżem, kaszą, ziemniakami. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić do nich kopytka lub gnocchi, czyli włoskie kluseczki. Całe danie świetnie łączy się również z warzywami z pary lub surówką z kapusty lub świeżych warzyw.

Sos pieczarkowy smakuje wyśmienicie w polędwiczkach duszonych w winie. W daniu nie może zbraknąć również liści laurowych, suszonego tymianku i solidnej porcji świeżej natki pietruszki. Zioła te doskonale łączą się zarówno z pieczarkami, winem, jak i mięsem, nadając potrawie niezwykłego smaku i aromatu.

Przygotuj również schab gotowany w sosie pieczarkowym. Delikatne, soczyste mięso w towarzystwie grzybów wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami- idealne na obiad

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g polędwiczek

  • 400 g pieczarek

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 150 ml wina białego wytrawnego

  • 150 ml śmietany 18%

  • duża cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • pieprz, sól

  • szczypta tymianku suszonego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka masła

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?

Polędwiczki pokrój na małe kawałki i rozbij delikatnie tłuczkiem, następnie oprósz solą, pieprzem i smaż na oliwie przez 3-4 minuty, przełóż do garnka, podlej winem i gotuj na wolnym ogniu.

Na patelni rozpuść masło, posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, oprósz tymiankiem i smaż, aż pieczarki puszczą wodę, całość przełóż do mięsa.

Czosnek i natka pietruszki

źródło zdjęcia: canva/Agustin Vai Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W tym czasie wymieszaj śmietanę z odrobiną wody i wlej ją do dania pod koniec gotowania.

Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.