Idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Pokochasz ich smak
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to danie idealne na obiad w chłodne dni, nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Polędwiczki przygotujesz w prosty sposób w niecałą godzinę, a ich smak i aromat oczarują Twoich najbliższych. Sprawdź, jak zrobić idealne na obiad polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują wybornie z ryżem, kaszą, ziemniakami. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić do nich kopytka lub gnocchi, czyli włoskie kluseczki. Całe danie świetnie łączy się również z warzywami z pary lub surówką z kapusty lub świeżych warzyw.
Sos pieczarkowy smakuje wyśmienicie w polędwiczkach duszonych w winie. W daniu nie może zbraknąć również liści laurowych, suszonego tymianku i solidnej porcji świeżej natki pietruszki. Zioła te doskonale łączą się zarówno z pieczarkami, winem, jak i mięsem, nadając potrawie niezwykłego smaku i aromatu.
Przygotuj również schab gotowany w sosie pieczarkowym. Delikatne, soczyste mięso w towarzystwie grzybów wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami- idealne na obiad
Składniki na 4-5 porcji:
500 g polędwiczek
400 g pieczarek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 ml wina białego wytrawnego
150 ml śmietany 18%
duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
pieprz, sól
szczypta tymianku suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka masła
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?
Polędwiczki pokrój na małe kawałki i rozbij delikatnie tłuczkiem, następnie oprósz solą, pieprzem i smaż na oliwie przez 3-4 minuty, przełóż do garnka, podlej winem i gotuj na wolnym ogniu.
Na patelni rozpuść masło, posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez chwilę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, oprósz tymiankiem i smaż, aż pieczarki puszczą wodę, całość przełóż do mięsa.
źródło zdjęcia: canva/Agustin Vai Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W tym czasie wymieszaj śmietanę z odrobiną wody i wlej ją do dania pod koniec gotowania.
Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.