Smakosze.pl Przepisy Sos z tuńczykiem do makaronu. Niezawodny przepis
canva/Lilechka75

Sos z tuńczykiem do makaronu. Niezawodny przepis

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z tuńczykiem to świetny dodatek do makaronu. Aromatyczny sos pomidorowy z oregano, czosnkiem, bazylią i oliwkami świetnie łączy się z delikatną rybą i makaronem do spaghetti, tworząc proste, szybkie i doskonałe danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na sos z tuńczykiem do makaronu w prawdziwie włoskim stylu.

Makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem to jedno z ekspresowych dań, które przygotujesz w najbardziej zabiegane dni. Sos jest bardzo aromatyczny, doprawiony suszonym oregano i świeżą bazylią, jest świeży, lekko słodki, a tuńczyk pasuje do niego idealnie.

Tuńczyk jest chudą rybą, dlatego też powinniśmy częściej wprowadzać go do naszej diety. Mięso to przede wszystkim źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które są absolutnie niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu.

Do dania przygotuj makaron spaghetti, ponieważ świetnie łączy się z całym daniem i wygląda bardzo efektownie. Ugotowany makaron al dente podsmaż z sosem na patelni przed samym podaniem, aby nitki jeszcze lepiej naszły aromatem pomidorów, ryby i ziół.

Nie masz pomysłu na danie z tuńczykiem? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić obłędną tartę z ciasta francuskiego , idealną na lekki i pożywny obiad. Na lunch lub kolację natomiast doskonale sprawdzi się sałatka makaronowa z tuńczykiem i pysznymi dodatkami.

Przepis na sos z tuńczykiem do makaronu

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym

  • duża cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 300 ml passaty pomidorowej

  • 2 duże pomidory malinowe

  • łyżeczka oregano suszonego

  • świeże liście bazylii

  • czarne oliwki

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • makaron do spaghetti

Jak zrobić sos z tuńczykiem do makaronu?

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i odstaw. Na głębokiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oprósz oregano i smaż przez kilka minut.

Do warzyw wlej passatę pomidorową, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, następnie dodaj odsączonego z zalewy i podzielonego tuńczyka, oliwki, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem.

Kawałki tuńczyka w sosie własnym

Źródło zdjęcia: canva/Langan Do sosu włóż makaron, całość podsmaż jeszcze chwilę na patelni, wyłóż na talerze i podaj z listkami bazylii.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy