Tarta z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
Tarta z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami na cieście francuskim przepis
Tak jak wszystkie tarty, tak i tarta z tuńczykiem jest prosta do przyrządzenia, jednak należy pamiętać o uwzględnieniu czasu na schłodzenie się ciasta. Nie zabierajmy się więc za przygotowania chwilę przed obiadem.
Składniki:
170 g ciasta francuskiego schłodzonego
4 łyżki sosu pomidorowego
2 łyżki tuńczyka w oleju
10 czarnych oliwek
mała cebulka
2 łyżki mozzarelli tartej
5 pomidorków koktajlowych
rukola
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 200 stopni C
Przygotować dużą blachę od piekarnika i posmarować oliwą w miejscu, gdzie później położymy tartę
Ugotować sos pomidorowy
Mozzarellę w kulce zetrzeć na tarce, tuńczyka odsączyć, oliwki przekroić na połówki, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki chwilę przed pieczeniem, rozwałkować i wyciąć w nim kółko o średnicy około 24 cm.
Następnie wycięte koło położyć na blasze w miejscu posmarowania oliwą.
Następnie z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy około 18 cm, położyć je na wykrojonym cieście francuskim, a następnie na papier wyłożyć np. suchą fasolę. Dzięki temu środek tarty urośnie mniej niż jej brzegi.
Blaszkę z tartą wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie z tarty zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni C.
Po tym czasie ponownie wyjąć ciasto z piekarnika i postawić na blacie.
Na cieście rozsmarować równomiernie sos pomidorowy, następnie ułożyć na nim kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę, pomidorki i posypać mozzarellą.
Po wyłożeniu na ciasto wszystkich składników, wsadzić je znów do piekarnika, tym razem na mniej więcej 7 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Po wyciągnięciu z piekarnika, tartę posypać rukolą, najlepiej smakuje na ciepło, ale nie ma przeciwwskazań do spożywania jej też w temperaturze pokojowej.
Tarta z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami na cieście kruchym przepis
Jeżeli wolisz tradycyjną tartę z kruchego ciasta lub nie przepadasz za używaniem ciasta francuskiego do wytrawnych smaków, spróbuj przepisu na kruchą tartę z tuńczykiem. Pamiętaj, że do tarty możesz dodać też inne składniki, które przykładowo zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzą się tu różne warzywa, czy kukurydza w puszce.
Składniki:
spód
1 ½ szklanki mąki
120 g masła
2 żółtka
undefined* nadzienie:
150 g mozzarelli tartej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
pół szklanki śmietany 18%
6 pomidorków koktajlowych
6 pomidorów suszonych
2 łyżki zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
undefined
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiać przez sito do miski, następnie dodać żółtka, dodać posiekane masło i szczyptę soli. Zagniatać do momentu pojawienia się charakterystycznych okruchów, następnie zbić ciasto w kulę, owinąć ciasto w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę.
Nadzienie
Tuńczyka, oliwki i suszone pomidory odsączyć.
Pomidorki koktajlowe umyć, pozbyć się zielonych części i przekroić na pół.
Jajko wbić do miseczki i roztrzepać, a następnie dodać do niego startą mozzarellę, śmietanę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Całość wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem.
Wykończenie tarty
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C.
Schłodzone już ciasto na tartę wyjąć z lodówki, a następnie przygotować formę do pieczenia o średnicy około 22 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na formę, na jej dno i brzegi dociskając dokładnie. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem w różnych miejscach.
Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego surową fasolę dla obciążenia.
Formę wsadzić do piekarnika na 15 minut, następnie wyciągnąć, zdjąć papier z fasolą, a na tartę wyłożyć masę z mozzarelli i tuńczyka.
Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i oliwki
Tartę włożyć ponownie do piekarnika i piec przez około 40 minut do zarumienienia tarty i ścięcia się masy.