Smakosze.pl
Tarta

pixabay.com

Tarta z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Tarta z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami to danie z jednej strony na obiad, a z drugiej świetnie nada się też na kolację czy lunch. To również świetny pomysł na spożywanie ryb, jeśli nie przepadacie, za ich pieczonym lub smażonym smakiem.

Tarta z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami na cieście francuskim przepis

Tak jak wszystkie tarty, tak i tarta z tuńczykiem jest prosta do przyrządzenia, jednak należy pamiętać o uwzględnieniu czasu na schłodzenie się ciasta. Nie zabierajmy się więc za przygotowania chwilę przed obiadem.

Składniki:

  • 170 g ciasta francuskiego schłodzonego

  • 4 łyżki sosu pomidorowego

  • 2 łyżki tuńczyka w oleju

  • 10 czarnych oliwek

  • mała cebulka

  • 2 łyżki mozzarelli tartej

  • 5 pomidorków koktajlowych

  • rukola

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 200 stopni C

  • Przygotować dużą blachę od piekarnika i posmarować oliwą w miejscu, gdzie później położymy tartę

  • Ugotować sos pomidorowy

  • Mozzarellę w kulce zetrzeć na tarce, tuńczyka odsączyć, oliwki przekroić na połówki, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki.

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki chwilę przed pieczeniem, rozwałkować i wyciąć w nim kółko o średnicy około 24 cm.

  • Następnie wycięte koło położyć na blasze w miejscu posmarowania oliwą.

  • Następnie z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy około 18 cm, położyć je na wykrojonym cieście francuskim, a następnie na papier wyłożyć np. suchą fasolę. Dzięki temu środek tarty urośnie mniej niż jej brzegi.

  • Blaszkę z tartą wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie z tarty zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180 stopni C.

  • Po tym czasie ponownie wyjąć ciasto z piekarnika i postawić na blacie.

  • Na cieście rozsmarować równomiernie sos pomidorowy, następnie ułożyć na nim kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę, pomidorki i posypać mozzarellą.

  • Po wyłożeniu na ciasto wszystkich składników, wsadzić je znów do piekarnika, tym razem na mniej więcej 7 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

Po wyciągnięciu z piekarnika, tartę posypać rukolą, najlepiej smakuje na ciepło, ale nie ma przeciwwskazań do spożywania jej też w temperaturze pokojowej.

Tarta z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami na cieście kruchym przepis

Jeżeli wolisz tradycyjną tartę z kruchego ciasta lub nie przepadasz za używaniem ciasta francuskiego do wytrawnych smaków, spróbuj przepisu na kruchą tartę z tuńczykiem. Pamiętaj, że do tarty możesz dodać też inne składniki, które przykładowo zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzą się tu różne warzywa, czy kukurydza w puszce. 

Składniki:

  • spód

  • 1 ½ szklanki mąki

  • 120 g masła

  • 2 żółtka

  • undefined* nadzienie:

  • 150 g mozzarelli tartej

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 1 jajko

  • pół szklanki śmietany 18%

  • 6 pomidorków koktajlowych

  • 6 pomidorów suszonych

  • 2 łyżki zielonych oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • undefined

Przygotowanie:

Ciasto

  • Mąkę przesiać przez sito do miski, następnie dodać żółtka, dodać posiekane masło i szczyptę soli. Zagniatać do momentu pojawienia się charakterystycznych okruchów, następnie zbić ciasto w kulę,  owinąć ciasto w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę.

Nadzienie

  • Tuńczyka, oliwki i suszone pomidory odsączyć.

  • Pomidorki koktajlowe umyć, pozbyć się zielonych części i przekroić na pół.

  • Jajko wbić do miseczki i roztrzepać, a następnie dodać do niego startą mozzarellę, śmietanę i czosnek wyciśnięty przez praskę.

  • Całość wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem.

Wykończenie tarty

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C.

  • Schłodzone już ciasto na tartę wyjąć z lodówki, a następnie przygotować formę do pieczenia o średnicy około 22 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  • Ciasto wyłożyć na formę, na jej dno i brzegi dociskając dokładnie. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem w różnych miejscach.

  • Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego surową fasolę dla obciążenia.

  • Formę wsadzić do piekarnika na 15 minut, następnie wyciągnąć, zdjąć papier z fasolą, a na tartę wyłożyć masę z mozzarelli i tuńczyka.

  • Na wierzchu poukładać pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i oliwki

  • Tartę włożyć ponownie do piekarnika i piec przez około 40 minut do zarumienienia tarty i ścięcia się masy.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >