Spaghetti
Canva/Timer-LU

Spaghetti bolognese - przepis, któremu nikt się nie oprze

Delikatny makaron i sos z kawałkami mięsa to idealne połączenie, które dało nam przepyszne danie, czyli spaghetti bolognese! Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolacje. Rozkoszuj się w bardzo aromatycznej, klasycznej potrawie kuchni włoskiej.

Spaghetti bolognese i jego pochodzenie

Nazwa sosu bolognese pochodzi od włoskiego miasta Bolonia i jest znana od czasów średniowiecza. Jest to sos składający się głównie z mięsa mielonego wołowego, a wcześniej używało się drobno posiekanych kawałaków wołowiny lub wieprzowiny. Dodatkowo dodaje się do niego włoszczysznę oraz trochę pomidorów, ważne jest, aby z nimi nie przesadzić, ponieważ ma być to sos z mięsem, a nie sos pomidorowy. Przygotowany sos podaje się z makaronem własnej roboty. Włosi cenią sobie czas gotowania tej potrawy, który im dłuższy tym lepszy. Dziś spaghetii bolognese robi się w wielu domach na całym świecie, jest to jedno z dań, które kochają prawie wszyscy.

Spaghetii bolognese, co potrzebujesz

Głównym składnikiem spaghetti bolognese jest mięso, więc zadbaj o to, aby było ono najlepszej jakości i koniecznie wołowe.

- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kawałek selera
- średnia marchewka
- szypyta soli
- szypta pieprzu
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta oregano
- szczypta bazyli
- szczypta papryki czerwonej mielonej
- jedna surowa papryka czerwona (opcjonalnie!)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- makaron spaghetii
- starty parmezan

Jeśli chodzi o przyprawy, musisz ich dodać do smaku tak, aby wydobyć aromat z sosu, ale jednocześnie, żeby był on zbilanoswany nie za słony, nie za ostry.

Przygotowanie spaghetti bolognese

Na początek obierz i pokrój wszystkie warzywa, oprócz czosnku, w kostkę.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, a następnie wsyp cebulę i przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, podsmaż na złoty kolor. Następnie zmielone mięso wyłóż na patelnię i smaż, aż przestanie być różowe. Kolejno dodawaj marchew, seler i opcjonalnie paprykę. Wszystko razem zamieszaj i podsmaż około 5 minut. Otwórz pomidory w puszce i dodaj do mięsa i warzyw, zamieszaj i dodaj przecier pomidorowy. Gdy wszystko już będzie na patelni, dodaj przyprawy, aby wydobyć najlepszy z możliwych smak. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i zostaw na ogniu jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku nalej wody na 3/4 jego objętości, postaw na gaz dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy, dzięki temu makaron się nie sklei. Przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż woda się zagotuje. Następnie dodaj opakowanie makaronu i gotuj wedle wskazówek na etykiecie. Po upływie wyznaczonego czasu odlej makaron do durszlaka i polej zimną wodą, a następnie odłóż, aby cała woda z niego ściekła.

Gdy sos i makaron będą gotowe, podawaj je w głębokich talerzach; najpierw makaron, a następnie potem mięso, a na wierzch posyp startym parmezanem.

Domowej roboty makaron na spaghetti bolognese

Jeśli chcesz, aby twoje danie było bardziej domowe możesz przygotować do niego własnej roboty makaron.

Składniki:

- 5 jajek
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę rozsyp na blacie, aby uformowało się coś na kształt wulkanu, do środka wbij jajka i dodaj sól. Całość zagnieć, aby otrzymać jednolitą kulkę (około 10 minut). Kolejno podziel kulkę na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na cienki plastry, każdy z płatów odłóż na bok, aby przeschło. Gdy to nastąpi zwiń plastry ciasta w rulon, a następnie pokrój w cienkie paski.
Gdy makaron będzie gotowy, ugotuj go tak, jak w przypadku makaronu ze sklepu, ale czas gotowania wyznaczy ci miękkość makaronu.

Następny artykuł