Smakosze.pl Przepisy Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym
canva/Olga Chzhu

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

26 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Makaron z sosem sojowym to doskonały pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu. Danie przygotowywane jest metodą stir-fry w woku, dzięki czemu wszystkie składniki zachowują chrupkość i doskonały smak. Odkryj niezwykłą kuchnię Dalekiego Wschodu i przygotuj pyszny makaron chow mein z sosem sojowym.

Stir-fry to metoda przygotowywania potraw w woku, polegająca na krótkim smażeniu wszystkich składników w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu są niezwykle chrupiące i aromatyczne. Dania stir-fry są niezwykle popularne między innymi w Chinach i Japonii, gdzie można je kupić niemal na każdym rogu.

Dania stir-fry słyną z prostych, ale doskonale połączonych składników. Makaron z sosem sojowym przygotowuję z kurczakiem, paprykami i chińskimi grzybami shiitake. W przepisie nie może zabraknąć ciemnego sosu sojowego, soku z limonki oraz cukru, ponieważ razem tworzą niezwykle smaczny sos, łączący warzywa, mięso i makaron.

Doskonały makaron z woka przygotujesz również z plastrami wołowiny. Tu znajdziesz przepis na stir-fry z wołowiną, orzechami i imbirem.

Przepis na makaron z sosem sojowym

Składniki na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka

  • pół papryki czerwonej

  • pół papryki żółtej

  • 8 grzybów shiitake

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cebulki dymki

  • szczypiorek

  • papryczka chili

  • 2 jajka

  • łyżka soku z limonki

  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • olej

  • łyżeczka cukru

  • makaron chow mein

  • łyżeczka cukru

Jak przygotować makaron z sosem sojowym?

Przygotuj mięso i marynatę: kurczaka umyj, obierz i pokrój w małe paski. Łyżkę sosu sojowego wlej do miseczki, dodaj szczyptę cukru, pół łyżki soku z limonki, wymieszaj, następnie dodaj kurczaka i odstaw na kilka minut. makaron przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Przygotuj warzywa: cebulki, czosnek, papryki pokrój w słupki, posiekaj szczypiorek i papryczkę chili. Grzyby natomiast namocz w zimnej wodzie.

W woku dobrze rozgrzej olej i krótko podsmażaj mięso, następnie przełóż kurczaka na talerz, a na reszcie oleju podsmaż cebule, czosnek, grzyby i papryki. Dodaj sos sojowy, cukier, wymieszaj.

Wbij jajka, dodaj posiekaną papryczkę chili, sok z limonki i smaż przez chwilę, następnie dodaj kurczaka, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj do woka makaron, połącz wszystkie składniki i oprósz szczypiorkiem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy