Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.
Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.
Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.
W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.
Sposób rozmrażania ryby wpływa na jej smak. Wiele osób popełnia karygodny błąd
Filety rybne wyjmij z zamrażalki kilka godzin przed przygotowywaniem i rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. Stopniowo rozmrażana ryba po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.
Nigdy nie rozmrażaj ryby w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej, czy gorącej wody. Gwałtowna zmiana temperatury obkurczy delikatne mięso , przez co ryba nie będzie ani soczysta, ani delikatna, ani smaczna.
Jak zrobić smażoną rybę? Poznaj sprawdzony przepis, ryba będzie soczysta i delikatna
Składniki na 4 porcje:
-
4 filety, np. z dorsza, mintaja
-
mąką pszenna
-
bułka tarta
-
2 jajka
-
pieprz cytrynowy
-
olej do smażenia
Rozmrożone filety rybne natrzyj pieprzem cytrynowym i odstaw na 15- 20 minut, następnie obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rybę smaż po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki.
Smażoną rybę podaj z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, frytkami. Nie zapominaj również o warzywach- do smażonej ryby rewelacyjna będzie surówka z kiszonej kapusty , warzywa gotowane na parze i kultowa surówka colesław, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
-
Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Źródło: kulinarnapolska.org