Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
canva/ Fudio

Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

15 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.

Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.

Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.

W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.

Sposób rozmrażania ryby wpływa na jej smak. Wiele osób popełnia karygodny błąd

Filety rybne wyjmij z zamrażalki kilka godzin przed przygotowywaniem i rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. Stopniowo rozmrażana ryba po usmażeniu będzie soczysta i delikatna.

Nigdy nie rozmrażaj ryby w mikrofalówce lub przy pomocy ciepłej, czy gorącej wody. Gwałtowna zmiana temperatury obkurczy delikatne mięso , przez co ryba nie będzie ani soczysta, ani delikatna, ani smaczna.

Jak zrobić smażoną rybę? Poznaj sprawdzony przepis, ryba będzie soczysta i delikatna

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety, np. z dorsza, mintaja

  • mąką pszenna

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • pieprz cytrynowy

  • olej do smażenia

Rozmrożone filety rybne natrzyj pieprzem cytrynowym i odstaw na 15- 20 minut, następnie obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Rybę smaż po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki.

Smażoną rybę podaj z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, frytkami. Nie zapominaj również o warzywach- do smażonej ryby rewelacyjna będzie surówka z kiszonej kapusty , warzywa gotowane na parze i kultowa surówka colesław, smacznego.

Smażona ryba
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy