Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.07.2022 08:48

Babcia Marysia zawsze zawsze dodaje zamiast mleka inny składnik. Racuchy wychodzą cudownie puszyste

Babcia Marysia zawsze zawsze  dodaje zamiast mleka inny składnik. Jej racuchy wychodzą cudownie
canva/ lisaaMC

Racuchy na maślance jak u babci to pomysł na pyszny podwieczorek lub obiad na słodko dla całej rodziny. Racuchy są doskonale puszyste i delikatne, a do ich przygotowania nie potrzebujesz ani mleka, ani świeżych drożdży. Wystarczy kilka podstawowych składników.

Babcia Marysia zdradziła swój przepis na wyśmienite i puszyste racuchy bez grama drożdży. Zamiast mleka dodaje do ciasta maślankę, dzięki czemu racuchy po usmażeniu są lekkie jak chmurka i doskonałe w smaku. Racuchy na maślance jak u babci będą hitem w Twojej kuchni.

Do przygotowania racuchów na maślance jak u babci potrzebujesz maślanki, jajek, cukru wanilinowego, odrobiny oleju, jajka i mąkę. Te wszystkie produkty niemal zawsze są w domu, więc podwieczorek lub obiad przygotujesz za grosze, a efekt zachwyci każdego łasucha.

Racuchy na maślance jak u babci smaż partiami w taki sposób, żeby nie stykały się na patelni i nie posklejały. Ciasto urośnie delikatnie, dzięki czemu racuchy będą bardzo puszyste. Po usmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Przepis babci Marysi na pyszne i puszyste racuchy na maślance

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 200 g maślanki

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • niepełna szklanka mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka oleju roślinnego + olej do smażenia

Jak przygotować obłędne racuchy na maślance jak u babci?

Do miski wbij jajka, utrzyj z cukrem, następnie wlej maślankę, łyżkę oleju i dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładaj po łyżce przygotowanej masy i smaż chwilę z każdej strony, aż racuchy ładnie się zarumienią i trochę podrosną na patelni.

Racuchy jak u babci podaj z cukrem pudrem, owocami lub domowym dżemem. Gorąco polecam dżem brzoskwiniowy i wiśniowy. Racuchy możesz podać również z prażonymi jabłkami lub musem z ulubionych owoców, smacznego.

Racuchy
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl